Москва, Истанбул и Лондон са европейските градове, в които задръстванията причиняват най-големи икономически загуби. Москва и Истанбул са и на първите две места в световната класация по този показател. Сред водещите в света 10 града има още 3 европейски - Лондон (6), Санкт Петербург (9) и Рим (10). Дъблин е градът с най-бавния трафик в центъра - 9.5 км/ч, при положение че човек обикновено ходи с около 5 км/ч.

Това са част от изводите в годишната класация за задръствания в 220 града по света на компанията за анализ на транспорта INRIX. Данните, представени в Global Traffic Scorecard, обхващат множество от големите градове и националните столици на 38 страни, но нито една държава от Азия и само 4 града в Близкия изток (Риад, Мека, Дубай и Абу Даби).

Авторите анализират часовете, прекарани в задръствания през годината като изчисляват параметри от типа на средна скорост и време за изминаване на 1 миля (1.6 км) в път към бизнес центъра на града в час пик. Включени са и броят на изгубени часове при сравнение с другите части от денонощието, когато трафикът не е толкова натоварен.

Бостън е градът, където задръстванията излизат най-скъпо на жителите - средно по 2300 долара за 2018 г., а за САЩ щетите са оценени на 87 млрд. долара.

INRIX е базирана в Къркланд, щата Вашингтон, и събира в реално време данни от движението на близо 300 милиона автомобила предимно в Северна Америка, но и в Европа, Африка и Южна Америка.

Дневник