Лаура Кодруца Кьовеши, бившият ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) в Румъния, заяви, че кандидатурата й за поста европейски главен прокурор може да бъде подкопана от силно критикувана румънска агенция, натоварена със задачата да разследва магистрати, предаде "Ройтерс".

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на DNA осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали в ЕС. Новосъздадената агенция, която е част от серията законодателни и персонални промени, извършени от управляващите социалдемократи през изминалите две години, сега заплашва независимостта на съдебната система и върховенството на закона в Румъния, смятат Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ и много румънски магистрати.

Едва ден, след като бе разкрито, че Кьовеши има най-голям шанс да стане европейски главен прокурор, агенцията й изпрати призовка за разпит по обвинения за злоупотреба с правомощия, приемане на подкуп и лъжесвидетелстване. Разпитът в Букурещ трябва да се състои по същото време, по което тя трябва да представи кандидатурата си за европейски главен прокурор пред комисията по правни въпроси в Европейския парламент, на 26 февруари, отбелязва сайтът Romania Insider.

"Мисля, че (призовката) е един вид отмъщение за жалбата, която подадох в Европейския съд по правата на човека", заяви Кьовеши пред телевизия Digi24. "Втората причина явно е опит да се спре кандидатурата ми за поста европейски главен прокурор", допълни тя.

"Призовката е най-силното доказателство към момента, че специалният орган за разследване на съдии и прокурори е политическо оръжие", коментира говорител на опозиционната Либерална партия в пост във "Фейсбук".

Социалдемократите заявиха, че разследването срещу Кьовеши не трябва да се политизира. "Имайте доверие в съдебната система и оставете доказателствата, а не политиците, да говорят", се посочва в изявление на партията.

Успехът на DNA в преследването на корупция по високите етажи бе приветстван от Брюксел, от групи на гражданското общество и частни инвеститори. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Тя обжалва остраняването си пред Европейския съд по правата на човека.

Европейската прокуратура бе създадена от 22 държави членки на ЕС, включително и Румъния, през 2017 г. и трябва да заработи най-късно до края на следващата година. Тя ще има за задача да се бори срещу финансови измами в ЕС.

През ноември миналата година Европейската комисия предупреди Румъния за отстъплението й в борбата срещу корупцията и изтъкна натиска върху DNA. Европейски дипломати са на мнение, че срещу страната трябва да бъде задействана наказателна процедура за нарушение на върховенството на закона, ако правителството прокара плановете си за амнистия за осъдени за корупция, сред които и високопоставени политици.

Дневник