Ръководството на Инвестбанк твърди, че няма взаимоотношения с венецуелската държавна петролна компания Petróleos de Venezuela след като вчера главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ДАНС Димитър Георгиев оповестиха, че пари на компанията са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни.

"Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC", казват от Инвестбанк.

"Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина", допълват още оттам.

Банката посочва в изявление, публикувано на сайта й, че не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки.

Инвестбанк АД има разкрити кореспондентски сметки в многоуважавани международни банкови институции, през които се извършват разплащанията във валута за всички наши клиенти, посочва институцията.

Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение, се допълва в съобщението. Посочва се, че банките кореспонденти също извършват задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции, както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци.

"Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки", се посочва в съобщението.

"Извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които включително имаме представени товарителници. Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито твърдения се появиха в медийни публикации и изяви", се посочва. Твърдението за това, че парите са свързани с доставка на хранителни стоки за Венецуела вчера бе определено като нямащо връзка с действителността от главния прокурор Сотир Цацаров.

Вчера властите не обявиха името на банката, но то бе разкрито от медиите и от банката не отрекоха това. Според различни източници на "Капитал" сумите по въпросната сметка варират между 80 и 140 млн. евро. Пред Би Ти Ви снощи Димитър Лазаров, председател на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, сумата е 60 млн. евро.

Дневник