С гласовете на ГЕРБ, ДПС и НФСБ преференциалното гласуване беше обезсмислено след близо 14 часа заседание за промяна на Изборния кодекс. Парламентът реши, че преференциалните гласове се броят само, ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото избирателната квота. Тя се получава, когато броя на гласувалите се разделят на броя на избирателите пуснали бюлетини. Това са необходимите гласове за вкарването на един депутат. До сега за парламентарни и местни избори бяха необходими около 7% от гласувалите за партийна листа да са гласували преференциално за един депутат или общински съветник. За европейски избори новата квота е 7% от действителните гласове за самата листа, което на практика са гласовете за избиране на един депутат и прави преференцията безсмислена.

При избори за народни представители прилагането на това изискване ще означава, че в различните избирателни райони за даден народен представител би трябвало да гласуват от 9 до 12 хил. души, за да се счита, че има реална преференция.

Текстовете бяха предложени от ДПС между двете четения по Изборния кодекс.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че преференцията е корпоративен вот. "ДПС от самото начало беше против", каза Цонев и припомни, че ДПС е отстранила всички избрани с "преференция реализирана по корпоративен или родов признак".

Искрен Веселинов от ВМРО каза, че едрият капитал може да си купи и партия и даде пример с БСП. Той припомни, че имаше референдум за мажоритарни избори. Ако тези предложения все пак минат, от ВМРО ще започнем дебат за промяна по принцип на избор на съветници и депутати, така че мажоритарното начало да бъде водещо, каза Веселинов.

Александър Симов (БСП) каза към ГЕРБ: "Спас Гърневски е вашата най-голяма мажоритарна звезда, ако го прецакате, кой ще чете всеки петък декларации срещу комунистите".

Ако някой иска мажоритарност да се яви като независим кандидат, добави Йордан Цонев.

Александър Сиди заяви, че ВМРО ще призове президента да наложи вето.

По-рано днес парламентът реши, че номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина остават, но т.нар. феномен 15/15 се очаква да бъде преодолян. Въпреки несъгласието на коалиционните партньори от "Обединени патриоти" депутатите от ГЕРБ прокараха на второ гласуване предложение, което събра подкрепата на ДПС - номерата на формациите ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници - от 101 нагоре.

Без никакви обсъждания мнозинството в парламента отхвърли различни предложения на депутати от ДПС и "Воля" да има видеонаблюдение на изборния процес.

Мнозинството в парламента отхвърли предложение на депутата от ГЕРБ Диана Саватева да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден.

Дневник