Европейските избори през май ще се проведат от Централна избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича през март. Това реши парламентът, след като предложението на БСП да започне процедура по смяна на състава на ЦИК, не бе прието в заседание протичащо след 24 часа и започнало в 9 сутринта.

"За" гласуваха 56 народни представители, "против" 83 и "въздържали се" 17, с което то бе отхвърлено. От БСП настояваха двудневен срок Комисията по правни въпроси на Народното събрание да одобри и са внесе за разглеждане проект на процедурни правила за предложение за състав, изслушване на кандидати и избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК. Според Изборния кодекс изборът на Комисия трябва да приключи най-късно на 21 февруари 2019 г.

Не 6, 16 да имахме от тези 18 членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът и комисията да бъде сменена, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите "Уважаеми български граждани, колкото и да се опитват да заглушат дебатите и истината през нощта управляващите, знам, че това, което днес ще кажем тук, ще стигне до вас. Днес управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ви отнеха правото да гласувате с преференция, да гласувате машинно, да обжалвате решения пред ВАС и да не изреждам още", каза Нинова. Тя обърна внимание, че пленарната зала вече е празна. За твърденията на ГЕРБ, че тази ЦИК е назначена от БСП Нинова изброи разпределението на квотите: ГЕРБ в сегашната комисия имат 7 души, БСП – 6, ДПС – 3, НДСВ – 1, РБ – 1, Бареков 1, АБВ – 1, "Воля" – 1, и "Обединени патриоти". За логиката, че комисията се е сработила Нинова попита иронично защо трябва да има парламентарни избори, и избори за ВСС. Тя повтори за пореден път, че ГЕРБ имат една цел – фалшифициране на изборите и налагане на диктатурата на режима "Борисов".

Предложението за смяна състава на ЦИК не е нищо друго освен поредната провокация към демокрацията в България, отговори и депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Според него смяната на състава на комисията, чийто мандат ще изтече до изборите било равносилно на провокация като в Костинброд. "Законът не противоречи на това тази комисия да продължи своята работа", каза Гърневски. Според него БСП искат, ако има нова ЦИК, на следващия ден и следващите месеци ще говорят, че управляващите са си избрали комисията, за да фалшифицират изборите.

С доста омерзение казвам, че ние ще подкрепим проекта за решение за смяна на ЦИК, каза депутатът от "Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

След близо 15 часа дебати мнозинството в парламента прие промени в Изборния кодекс, сред които предложенията на ДПС за въвеждане на машинно гласуване. На изборите за евродепутати през май ще има машини за гласуване в не по-малко от 3 хил. секции, а на местните избори през есента - в не по-малко 6 хиляди. И на двата вота навсякъде ще има възможност за гласуване с хартиена бюлетина като машинният вот ще се зачита за действителен.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и НФСБ преференциалното гласуване беше обезсмислено. Парламентът реши, че преференциалните гласове се броят само ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото избирателната квота. Тя се получава, когато броят на гласувалите се раздели на броя на избирателите пуснали бюлетини. Това са необходимите гласове за вкарването на един депутат.

Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина остават, но т.нар. феномен 15/15 се очаква да бъде преодолян. Въпреки несъгласието на коалиционните партньори от "Обединени патриоти" депутатите от ГЕРБ прокараха на второ гласуване предложение, което събра подкрепата на ДПС - номерата на формациите ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници - от 101 нагоре.

Без никакви обсъждания мнозинството в парламента отхвърли различни предложения на депутати от ДПС и "Воля" да има видеонаблюдение на изборния процес.

Мнозинството в парламента отхвърли предложение на депутата от ГЕРБ Диана Саватева да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден.

Дневник