Надзорът над достъпа до съставки за изработката на взривни вещества в ЕС ще бъде повишен, съобщи Съветът на ЕС.

Постоянните представители към ЕС са одобри предварителното споразумение с Европейския парламент по нови правила за наблюдение над предоставянето и използването на посочените съставки. Суровините за взривни вещества са химикали, които могат да се използват със законна цел, но може и да послужат за производството на самоделни взривни устройства.

Новите правила ще ограничат предоставянето на суровини за взривни вещества за обикновения потребител и ще осигурят подходящо съобщаване на подозрителни сделки по цялата верига на доставки. Промените предвиждат два различни вида суровини за изработката на взривни вещества - "под ограничение", които не могат да се предоставят, въвеждат, притежават или използват от обикновения потребител над определени стойности на концентрация, и "регулирани", за които фирмите, включително онлайн, следва да съобщават при подозрителни сделки.

При спазване на правилата държавите от ЕС ще могат да издават лицензи за общо ползване на някои ограничени суровини за взривни вещества. Под надзора на Европейската комисия държавите ще могат да прилагат правилата за тези суровини спрямо химикалите, които не попадат в обхвата на ограниченията.

Новите правила налагат задължения в областта на обучението и подобряването на осведомеността на фирмите, участващи в производството или продажбата на суровини за взривни вещества, и националните контролни власти. Правилата ще започнат да се прилагат 18 месеца след влизането им в сила.

За да се предотврати незаконното производство на взривни вещества ЕС въведе през 2013 г. ограничения за предоставянето, въвеждането, притежаването и използването на подбрани суровини за обичайния потребител и установи правила за съобщаването на съмнителни покупки. Съществуващите ограничения и мерки за надзор се оказаха недостатъчни. Изискването за регистриране на сделките не възпира и не предотвратява достъпа на извършители на престъпления до суровини за изработката на взривни вещества, се посочва в съобщението. Действащите правила не са достатъчно ясни по отношение на някои от налаганите задължения, включително за предаване на данни по цялата верига на доставки.

dariknews.bg