Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че иска да ускори развитието на унгарската армия, за да може тя да се защити от нападение "от която и да е посока", като подчерта, че не смята даваните от НАТО гаранции за достатъчни, предаде "Франс прес".

"НАТО е много важна, но не смятам, че военната сигурност на Унгария трябва да се опира върху НАТО", заяви Орбан за седмичника "Фидело".

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и в това си качество се ползва от защитата на военния алианс, който тази седмица имаше министерска среща в Брюксел.

Будапеща обаче "е започнала многогодишен процес на военно развитие, след който Унгария ще разполага със значима военна сила, благодарение на която ще може да се защити от нападение от която и да е посока", подчерта Орбан.

Той излази съжаление за липсата на солидарност на съюзниците при опожаряването на унгарски културен център в съседна Украйна през февруари 2018 г. "Избухва бомба в унгарски център в Украйна на няколко километра от границите на НАТО и никой дума не продума, включително САЩ", каза Орбан.

Думите му се публикуват няколко дни след посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Будапеща, по време на което Унгария и САЩ обявиха споразумение за сътрудничество в отбраната, целящо да улесни разполагането на американски войски на унгарска територия.Помпео тогава призова Будапеща да се дистанцира от Москва.

Орбан подчерта, че е силен привърженик на европейски военни сили но посочи, че води "плодотворно икономическо сътрудничество с Русия". /БТА

Дневник