Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането и ще обяви извънредно положение, потвърди Белият дом, цитиран от световни агенции и БТА.

"Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции и, както и преди е заявявал, ще предприеме и други мерки - включително (да обяви) национално извънредно положение - за да направи така, че да сложим край на кризата с националната сигурност на границата и на хуманитарната криза там", каза говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

"Президентът изпълнява обещанието си да построи стената, да опази границата и нашата велика страна", добави тя.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда, предаде "Ройтерс". Тя добави, че по границата с Мексико няма криза със сигурността, а има хуманитарно предизвикателство.

Белият дом заяви, че е готов за евентуални съдебни битки, свързани с обявяването на извънредно положение.

Признавайки поражението си, след като Конгресът не му осигури 5.7 млрд. долара за изграждане на стената, Тръмп се съгласи да подпише документа за финансиране на правителството, за да предотврати нов блокаж на администрацията седмици след последния, поставил рекорд в историята на САЩ (35 дни). Крайният срок, за да се избегне ново затваряне на правителството, бе днес.

Според "Ройтерс" този план на Тръмп вече разделя републиканците и някои са готови да го подкрепят в "защитата на суверенните граници", но други смятат, че ще е грешка.

Дневник