Испанският премиер Педро Санчес свика предсрочни парламентарни избори на 28 април, почти месец преди европейския вот.

Санчес взе решението, след като бюджетът му за 2019 г. бе отхвърлен от парламента.

Изборите ще се състоят по-малко от две години преди редовните, които трябваше да са в края на 2020 г., но по-малко от година след като премиерът пое властта от консерватора Мариано Рахой.

Напрежението в испанската политика се усили, след като десните партии нападнаха социалистическото правителство заради мекия според тях тон към исканията за самоопределение на Каталуня. В резултат Санчес втвърди тона, но това предизвика каталунските партии, представени в националния парламент, които гласуваха против бюджета му и той изгуби крехкото си мнозинство, с което би могъл да остане на власт.

След изявлението му, излъчено онлайн от испански медии, журналисти отбелязаха, че кампанията започва на 13 април, в началото на ваканциите за Страстната седмица.

Последните проучвания сочат, че социалстите на Санчес може и да получат най-голям брой гласове на евентуални избори, но Народната партия, "Граждани" и крайнодясната "Вокс" биха могли да формират мнозинство. Те вече го направиха в най-голямата провинция Андалусия, където "Вокс" стана и първата крайнодясна партия, влязла в испански парламент, от смъртта на Франсиско Франко.

Дневник