Обичаите, свързани с кукерите са забранено пространство за жените. Това е една от причините, които ме подтикнаха да направя този спектакъл. Интересно ми беше да представя нещата, свързани с цикъла на живота, раждането и смъртта. Спектакълът е базиран на интуицията, емоциите, вдъхновението, на връзката с душата, с природата. По този начин накратко представи новото заглавие в афиша на шуменския театър „Кукери“ хореографът Стефания Георгиева.

„Кукери“ стъпва на обичая от Странджа Бял Кукер, който е облечен семпло. Затова и в спектакъла няма де се видят пищните костюми на кукерите. „Концентрираме се върху един образ. Има го ритъмът на кукерите. Музиката е един от най-важните компоненти в спектакъла“, каза още Стефания Георгиева. Тя допълни, че е започнала работа по проекта преди година и че за първи път поглежда към народните обичаи и танци.

В „Кукери“ танцьори и артисти използват хлопки, гайтани и други предмети, предоставени им от Етнографски музей „Етър“. „Искам да благодаря и на целия екип на шуменския театър, който застана зад този проект и помогна да се реализира“, коментира Стефания Георгиева.

В „Кукери“ участват: Димитрия Милушева, Дорина Пунчева, Ивана Бобойчева, Калина Георгиева, Пламена Пенчева, Янислава Линкова. Драматург на представлението е Елена Алексиева, а костюмите са на Koren.Clothing. Автори на музиката са проф.д-р Димитрина Кауфман и Мария Кауфман в изпълнение на "Кауфман Проджект - Диви Гласове", в състав: Елена Божкова, Полина Паунова, Марияна Павлова, Силвия Ненкова, Димитрина Кауфман - вокали, Мария Кауфман - флейта и вокали, Стоян Павлов - Стунджи – перкусии.

Премиерата на „Кукери“ е на 19 февруари от 19,00 часа на голямата сцена на ДКТ „Васил Друмев“.

ШУМ.БГ