Ще бъдат осигурени средства за 12 проекта в областта на околната среда в 10 държави от ЕС, сред които и България, която ще получи 16.7 милиона евро, съобщи Европейската комисия.

Избраните 12 проекта са с общ бюджет от 215.5 млн. евро, от които 116.1 млн. евро съфинансиране от ЕС. Средствата от ЕС се очаква да привлекат инвестиции до 3.2 млрд. евро, тъй като държавите членки могат да използват и други източници на финансиране на ЕС, включително земеделски, регионални и структурни фондове, "Хоризонт 2020", национални фондове и инвестиции от частния сектор. Страните, които получават средствата, са Австрия, България, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия и Словения.

Градове в България и Унгария ще получат средства за борба със замърсяването на въздуха. Проектите, които ще бъдат подкрепени, включват подмяна на замърсяващите битови отоплителни системи или изграждане на устойчив обществен транспорт и на инфраструктура за велосипедисти и електрически превозни средства. Тези два интегрирани проекта имат общ бюджет от 32.6 млн. евро, като 19.6 млн. евро са от програма LIFE. В рамките на двата проекта ще се координира използването на близо 1.77 млрд. евро допълнително финансиране.

В съобщението се отбелязва, че замърсяването на въздуха от домашно отопление и транспорт е значителен проблем за България. Почти 90% от населението в градовете е изложено на прекомерни нива на фини прахови частици, много над средното за ЕС. Средства ще бъдат насочени към София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, където живее една трета от българското население.

Дневник