Българската национална телевизия (БНТ) обяви, че е придобила права за излъчване на срещите от европейското първенство по футбол през 2020 г. Шампионатът след две години ще бъде първият в историята, която ще се проведе на територията на няколко страни от континента.

Европейското първенство ще отбележи и 60-ата годишнина от провеждането на първия шампионат на Стари континент.

Домакини ще бъдат 12 европейски града. Откриването е на "Олимпико" в Рим, а полуфиналите и финалът ще се играят на стадион "Уембли" в Лондон. Ще участват 24 отбора.

"От 12 юни до 12 юли 2020 г. българските зрители ще имат възможност да гледат срещите от 16-ото първенство на Стария континент", съобщиха от БНТ.

Останалите градове, които ще приемат двубои от турнира, са Копенхаген, Букурещ, Амстердам, Дъблин, Билбао, Будапеща, Глазгоу, Мюнхен, Баку и Санкт Петербург.

Квалификациите за Евро 2020 започват през месец март, а България попадна в предварителна група А заедно с Англия, Чехия, Черна гора и Косово. Класират се първите два тима от всяка група. Европейските квалификации са свързани и с вече изминалото първо издание в Лигата на нациите. След края на квалификациите ще останат четири квоти за европейското първенство, които ще бъдат разиграни във финалните четворки в четирите дивизии на Лигата на нациите. Тези финални плейофи ще се изиграят през март 2020 г.

Дневник