Великите географски открития, Ренесансът, урбанизацията, индустриализацията и френската революция са част от историческите предпоставки за величието на държавите на европейския континент, за тяхното доминантно положение в продължение на повече от 400 години, както и за поставянето на основите на бъдещото голямо обединение, наречено Европейски съюз.

Това научиха в дискусия на тема "Европейското превъзходство" ученици от СУ "Йоан Екзарх Български" и ПГСАГ. Водещ лектор бе преподавателят в ШУ "Епископ Константин Преславски" проф. д-р Добромир Добрев.    

"Всички тези събития, а и разбира се други, са превърнали Европа в авангард. Връзката с настоящето е пряка, защото тази европейска история, довела до величие, а след това и до самоунищожение, в края на краищата е научила на нещо европейските хора, а именно - че трябва да живеят обединени, че трябва да надмогнат националните ограничения и да изградят Европейския съюз", каза проф. Добрев.    

Събитието бе част от проекта на СУ "Йоан Екзарх Български" "Моят глас - бъдещето на младите в Европа" в качеството му на участник в Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

След дебата младши посланичките на Европейския парламент Михаела, Наталия и Дебора представиха пред съучениците си сайта "Какво прави европа за мен?", както и онлайн платформата "Да, този път ще гласувам"

ШУМ.БГ