Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин е посетил Българската народна банка и се е срещнал с управителя Димитър Радев, съобщава централната банка.

В сряда посланикът бе на среща при премиера Бойко Борисов, след която главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев обявиха, че пари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни. По-късно се разбра, че парите са постъпвали в Инвестбанк, а самата банка обяви, че трансферите са постъпили при спазване на регулаторните правила. Те са били по сметка на български адвокат.

Основна тема на срещата в БНБ е била мандатът на централната банка и неговото практическо прилагане в областта на предотвратяването на изпирането на пари, се посочва в съобщение на БНБ до медиите. Посланикът изразил признателност за постоянната насоченост и сътрудничеството на централната банка в тази област.
Двете страни се съгласили, че ще продължат положително и конструктивно взаимодействие.

От съобщението на Инвестбанк не се разбира дали преводите от Венецуела са били докладвани на ДАНС заради изискването за това по Закона за мерките срещу изпирането на пари. От наличната информация се разбра, че българските власти са се задействали по случая след международен натиск.

Дневник