В специално изявление президентът на САЩ потвърди, че скоро ще обяви извънредно положение по южната граница на страната, за да изпълни основното си предизборно обещание - да построи масивно гранично заграждение.

Двете камари на парламента отказаха да му предоставят исканите милиарди и той прибягва до правомощия, дадени на държавния глава през 1976 г. Те му позволяват да използва част от средствата, с които се финансират обекти - на първо място с гражданско предназначение - на строителни поделения на министерството на отбраната.

Но със сигурност такова действие ще изостри конлфикта му с Демократическата партия, която контролира долната камара на парламента и го предупреди, че така заплашва да превиши конституционните си правомощия. Белият дом вероятно ще бъде обект и на множество съдебни процеси в опит да спре изпълнението на намеренията на президента.

В най-новото споразумение между демократи и републиканци за финансиране на администрацията (очаква се то да бъде подписано от Тръмп днес или утре) за засилване на сигурността по границата са предвидени 1.8 млрд. долара, включително от министерството на финансите. Сега Мик Мълвени, началник на администрацията на Белия дом, казва, че президентът смята, че може с обявяване на извънредно положение да си осигури още около 8 млрд. долара.

Дневник