Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа днес документ, с който обявява национално извънредно положение, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Целта е да осигури финансиране за плана му за стена по границата с Мексико, след като Конгресът не отпусна исканите от него 5.7 милиарда долара.

Тръмп има също намерение да деблокира други федерални средства, включително предназначени за Пентагона, за да събере още пари за стената. Така заедно с парите, които Конгресът му отпусна (1.4 милиарда долара) той може да събере общо 8 милиарда долара.

Лидерите на демократите в Конгреса вече обявиха, че ще се противопоставят всячески на инициативата на Тръмп. Нанси Пелоси и Чък Шумър окачествиха обявеното от Тръмп национално извънредно положение като "незаконно" и породено от "несъществуваща криза". Те казаха, че то нанася "силен удар" на Конституцията и прави Америка "по-малко сигурна".

БТА посочва, какви права получава Тръмп, след обявяването на националното извънредно положение. То му дава на разположение над сто възможни мерки и даже да използва специални части.

Подлежи ли на контрол

Конгресът е в състояние да контролира президента чрез законодателни процедури, но те трябва да бъдат с мнозинство за вето върху решението на президента.

Ситуацията на границата с Мексико не е съвсем ясна и вероятно Тръмп ще срещне сериозна съпротива срещу плана си, както от демократите в Конгреса, така и в съдилищата. Тръмп смята да използва обявяването на извънредно положение, за да освободи средства за изграждането на част от стената по границата, заобикаляйки Конгреса, който по принцип контролира бюджета.

Един пример за обявяване на извънредно положение в страната е въведеното от президента Джордж У. Буш на 14 септември 2001 г. след терористичните нападения, което още е в сила.

Обявявано е 31 пъти в историята на САЩ

Приетият през 1976 г. Закон за извънредното положение регулира неговото обявяване. Според Центъра за правосъдие "Бренън" към правния факултет на Нюйоркския университет при извънредното положение президентът разполага със 123 правомощия, които му позволяват да подминава законодателния процес в Конгреса.

Но Конгресът има право да отхвърли решението на президента да обяви извънредно положение. В Камарата на представителите мнозинство имат демократите и те вероятно ще бъдат срещу Тръмп. В Сената, където крехко мнозинство имат републиканците, мнозина съпартийци на републиканеца Тръмп не са склонни да приемат плана му. Ако двете камари приемат закон против обявяването на извънредно положение, Тръмп разбира се ще наложи вето. Ветото може да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети в двете камари.

В историята на САЩ 31 пъти са били обявявани национални извънредни положения, повечето от които са били свързани с външни събития. Но нито едно от тях не е било толкова спорно, колкото това на Тръмп, свързано с границата с Мексико, заключава ДПА, цитирана от БТА.

Подписа закона за избягване на парализа на администрацията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона за избягване на нова частична парализа на държавната администрация, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Законът осигурява 333 милиарда долара за финансиране на няколко правителствени структури до септември.

В документа се предвижда и финансиране на част от стената по границата с Мексико. Става дума за финансиране на допълнителни 88 километра от нея, което е доста по-малко от исканото от Тръмп финансиране за 321 километра от стената.

Дневник