Амазон" (Amazon) внезапно се отказа от плановете си за нова голяма централа в Ню Йорк, която би разкрила 25 000 работни места в града. Компанията промени намеренията си, след като политици и активисти възразиха срещу данъчните облекчения от близо 3 милиарда долара, обещани на и без това една от най-богатите и мощни компании в света.

Тя планираше да похарчи 2.5 милиарда долара за централата си в Ню Йорк, избирайки района отчасти заради многото специалисти във високите технологии. "Разочаровани сме да вземем това решение - обичаме Ню Йорк", коментира гигантът в онлайн търговията от Сиатъл в съобщението за оттеглянето си.

Внезапното решение изненада както поддръжниците, така и опонентите на "Амазон". Ръководството на компанията обясни, че то е взето в рамките на два дни, макар от месеци местната общност да настояваше, че "Амазон" не е добре дошла.

Шокиращата стъпка бе сериозен удар за губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо и за кмета Бил Де Блазио, които лобираха интензивно за осъществяването на проекта. Те се конкурираха с над 200 други метрополни региони в целия континент, които практически се надпреварваха един с друг, за да предлагат инициативи на "Амазон", за да привлекат компанията.

"Амазон" обяви през ноември, че е избрал района на Лонг Айлънд Сити в Куинс за една от двете си централи, като другата бе предвидена за Арлингтън във Вирджиния. Третата централа в Нешвил, Тенеси ще осигури 5000 работни места.

Губернаторът и кметът твърдяха, че проектът ще стимулира икономическия растеж, който многократно ще възвърне вложените в различни финансови стимули 2.8 милиарда долара от щата и града.

Как да привлечеш компанията

През септември 2017 г. "Амазон" омагьоса политиците, когато обяви, че ще строи втора своя централа – градове и щати започнаха да се надпреварват да предоставят по-добри условия, като Ню Джърси предложи 7 млрд. долара в евентуални крадиит, а кметът на предградие в Атланта обеща да направи Джеф Безос доживотен кмет на град, който да бъде наречен "Амазон".

Отпорът започна, след като фирмата обяви, че ще разпредели новите си офиси между два града: Арлингтън, Вирджиния и Ню Йорк, като вторият предложи стимули в размер на 1.53 млрд. долара с опцията компанията да кандидатства за още 900 млн.

Членът на местния сенат Майкъл Джианарис и Джими ван Бремър от градската управа нарекоха "немислима" идеята държавата да даде толкова пари на една от най-скъпите компании в света. Срещите на общинския съвет през декември и януари бяха провеждани сред протести, а през февруари Джианарис бе назначен в държавен панел, който да гласува през 2020 г. дали да одобри финансовите стимули за "Амазон". Той обвини компанията, че "не е взела насериозно" притесненията на хората.

Политическият климат в либералния Ню Йорк се промени много за тези две години, посочва Емили Баджър в коментар за "Ню Йорк таймс". Градът се обърна срещу големите корпорации и пример за това е най-младата жена в Конгреса, Александрия Окасио–Кортез, която приветства победата над "корпоративната алчност, експлоатацията на работниците и властта на най-богатия човек в света".

Дневник