Приетите през тази седмица с обсъждане до късно вечерта промени в Изборния кодекс не обслужват никакъв "реален, обективен, предполагаем, евентуален интерес на участието на политическа партия ГЕРБ". Това обяви в ефира на БНТ председателят на правната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него промените не са правени спешно, а работата по Изборния кодекс започнала преди началото на декември. И около 10 декември ние казахме, че с оглед тогавашните възражения на опозицията, ще дадем достатъчно време за обществен дебат, което и направихме, обясни той. Оценката му е, че "темата ескалира" заради поведението на опозицията.

"Имаше и работна група в предпоследната седмица на януари, в която участваха всички заинтересовани институции, но трябва да отбележа, че нямаше обществен интерес. Очевидно е, че темата ескалира под давление на опозицията и това беше предходната седмица, когато те решиха, че трябва да експлоатират темата с Централната избирателна комисия - нова или стара избирателна комисия. Очевидно това съответства на техните тактически планове за дестабилизация и създаване на напрежение, непосредствено преди изборния процес", коментира Кирилов. Допълни, че опозицията ще се стреми да създаде напрежение и по време на самия изборен процес.

Няма основания да се твърди, че общественият интерес е засегнат по един или друг начин. Направихме невъзможното за машинното гласуване, подчерта той. Обясни, че по информация на ЦИК не е имало как да се изпратят машини за гласуване на кораби и в дипломатически представителна.

Не бива преференцията да се бърка с мажоритарното гласуване. Трябва да намерим точния баланс между индивидуалните предпочитания и преференциалната система, посочи още Кирилов след като с промени управляващите, подкрепени от ДПС на практика обезмислиха преференциалния вот. 

Дневник