Примерите за жертвите в името на любимия отбор, които феновете са готови да направят, са много. Някои запалянковци стигат далеч в изобретателността си, за да подкрепят тима си, а Скот Кънлиф е решил да вложи нестандартното в името на благородна кауза.

От началото на сезона фенът на "Бърнли" тича до градовете, в които отборът му гостува в мачовете от Висшата лига. Всяко негово бягане започва от стадиона на любимия му тим "Търф мoр", като често разстоянието надвишава маратонската дистанция.

Кампанията RunAway, в която сумарно ще пробяга 4828 км (3000 мили), има за цел да събере средства за благотворителнст и да промотира дейности за подобряване на психическото и физическото здраве на хора с увреждания. Досега Кънлиф е изминал 3831 км, като е събрал малко над 12 хиляди паунда.

Лудата идея

Идеята за предизвикателството се ражда след престоя на Кънлиф в Югоизточна Азия, където работи по благотворителни прояви в продължение на 20 години. В резултат на заобикалящата го среда, която включва форми на насилие, англичанинът получава посттравматичен стрес и изпада в депресия.

Впоследствие 44-годишният Кънлиф намира спасение в бягането. Той решава да обвърже тичането и подкрепата си към "Бърнли" в проект със социална полза.

"Исках да си поставя голямо предизвикателство, като свържа любовта от миналите дни със страстта от бягането и родния ми град Бърнли. Правя го, защото знам от личен опит, че тичането е могъщ инструмент за постигане на положително психическо и физическо благополучие", казва Кънлиф.

Досега той е посетил 14 гостувания на отбора си, като му остават пет бягания или близо 1000 км до края на предизвикателството. Стартът беше даден на 11 август с крос до Саутхемптън, като Кънлиф измина разстоянието от почти 433 км в продължение на девет дни.

44-годишният англичанин разказва, че в някои дни е обмислял да се откаже. Според Кънлиф изпитанието представлява по-голям тест за психиката, отколкото за физическите възможности.

"Бягането беше голяма част от терапията в преодоляването на посттревматичния стрес и депресията. Искам да използвам този опит, за да съм в полза на другите и футболът е перфектният начин да обедини хората в тази кауза", казва фенът на "Бърнли".

Половината от събраните пари ще бъдат разпределени към общности в града, които се занимават с благотворителна дейност. Останалата сума ще бъде разделена между тръстовете на другите 19 клуба във Висшата лига.

Дневник