Германският канцлер Ангела Меркел призова за включване на Китай в международните преговори за разоръжаване, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Усилията за разоръжаването трябва да включват САЩ, Русия, Европа, но и Китай, каза днес Меркел в реч пред участниците в Мюнхенската конференция по сигурността. Тя се аргументира с факта, че "разоръжаването е нещо, което засяга всички нас".

Този апел бе отправен, след като в началото на месеца Русия обяви, че се оттегля от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Това стана, след като САЩ обявиха, че в срок до 6 месеца ще се оттеглят от подписаното в края на Студената война споразумение, ако Русия не спре да го нарушава. Москва отхвърля обвиненията на Вашингтон.

Военният капацитет на Русия и Китай безпокои Запада, отбелязва АФП. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се опасява, че двустранният договор между Вашингтон и Москва възпрепятства усилията за противодействане на разположените от Китай ракети със среден обсег, предаде Асошиейтед прес.

Според Меркел, цитирана от АП, оттеглянето на САЩ от ракетното споразумение е било неизбежно заради руските нарушения. В същото време германският канцлер отбеляза, че краят на договора, сключен "по същество за Европа", поставя континента в позиция да трябва да се опита да гарантира разоръжаването в бъдеще, за да защити собствените си интереси.

В речта си Меркел изрази опасения във връзка с планираните изтегляния на въоръжените сили на САЩ от Сирия и Афганистан. Изтеглянето на американския контингент от Сирия, обявено от президента Доналд Тръмп, поражда риск от засилване на влиянието на Русия и Иран в тази страна, предупреди Меркел, цитирана от Франс прес.

Канцлерът на Германия призова Съединените щати да не прибързват с изтеглянето на своите военни от Афганистан, допълни ДПА. Според агенцията след приключването на речта си, Меркел е била изпратена с дълги аплодисменти от участниците във форума в Мюнхен.

"Трябва да мислим в мрежови структури, като военният компонент е една от тях", допълни Меркел. Тя поиска активизиране на международното сътрудничество и подчерта, че НАТО трябва да бъде "опора на стабилността в турбулентни времена", както и че демократичният свят има нужда от "общност на ценностите", съобщи ДПА.

ТАСС цитира думи от речта й, че Европа няма интерес от прекратяването на диалога с Русия, както и че Германия подкрепя санкциите срещу физически и юридически лица от Русия, които трябва да бъдат съгласувани с Украйна.
Меркел предупреди Запада да не ограничава отношенията си с Русия, защото това може да накара Москва да се обърне за сътрудничество само към Пекин. Германският канцлер защити изграждания газопровод "Северен поток-2", като каза, че "руската молекула газ си остава руска молекула газ, независимо дали идва през Украйна, или през Балтийско море". Тя припомни, че по времето на Студената война Европа е внасяла руски природен газ в големи количества и попита реторично с какво сега се е влошила ситуацията, че Русия да не остане партньор, предаде ДПА.

Германските автомобили не са заплаха за пазара в САЩ, каза още Меркел, цитирана от "Ройтерс". По думите й народът на Германия се гордее със своите автомобили и "така трябва да бъде". Тя припомни, че много от германските леки коли се произвеждат в САЩ и изнасят за Китай. "Ако това се разглежда като заплаха за сигурността за Съединените щати, то ние сме шокирани", заяви Меркел под ръкоплясканията на аудиторията.

Дневник