Цветан Цветанов обяви, че решението на ГЕРБ да подкрепи предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс, с което на практика бе обезмислено преференциалното гласуване, е било негово лично. Наложило се заради кратките срокове, с които е трябвало да се справят в парламентарната група, когато след близо 14 часа заседание за промените в Изборния кодекс, преференциалното гласуване бе на практика обезсмислено. Той заяви това в интервю за "Нова телевизия" тази сутрин.

Той поясни, че е информирал премиера за всичко, което е било предприето в българския парламент през последните 48 часа, но допълни, че динамиката е била голяма. "В 9 ч. нямахме започване и стартиране на заседанието, което трябваше да започне в парламента. В 9:20 вече имахме едни бързи консултации. Разберете, че в такъв период няма как да комуникираш с премиера, защото и той е в срещи, и той е в заседания", каза Цветанов. В петък от Мюнхен пък премиерът Бойко Борисов обяви, че не се меси на парламентарната група на партията. Повече за това четете тук.

След това обяви, че предвид краткото време, персонално е взел решението да се подкрепи ДПС за преференциалния вот и е уведомил парламентарната група, която го е подкрепила.

"Просто говорихме и казах: Колеги, ситуацията е такава. Решението, което можем да вземем, е това и искам да изберем: Искаме ли да имаме предсрочни избори и създаване на политически хаос в страната и създаване на криза в парламента, или просто постигаме някакъв консенсус..."

На въпрос защо разрешават да им извиват ръцете с хаос, след като и преди да се явявали на предсрочни избори, Цветанов отговори: "Да, но държавата е над всичко. Когато имаш тази стабилност, когато имаш тази външна легитимация, когато държавата стои изключително добре. Мога да ви кажа, че вчера когато се върнах от конференцията в Мюнхен, България изглежда толкова добре. И премиера, и тези награди, които получава."

По повод изказването му председателят на БСП Коренелия Нинова написа във Фейсбук: "Днес лъсна истината за нова управляваща коалиция ГЕРБ, ДПС и ОП. Тя беше оповестена от г-н Цветанов".

Дневник