Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова композиция в Пловдив е същият, който е бил и при инцидента в Хитрино през 2016 г., когато загинаха няколко души, други бяха ранени, а няколко къщи - разрушени. Това каза пред журналисти главният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от агенция "Фокус". На въпрос дали и машинистите са били същите, които са управлявали композицията тогава, Попов отговори, че няма такива сведения.

Той е на мястото на инцидента, при който малко след 4 часа тази сутрин товарен влак дерайлира в района на жп гарата в Пловдив, но пострадали няма. Композицията от 27 цистерни е на фирма "Булмаркет рейл карго" и е превозвала 2 100 тона пропан-бутан от Сърбия за гара "Разпределителна" в Пловдив. Представители на пожарната, а и на компанията собственик вече обявиха, че причината за инцидента е повреда по железопътното трасе.

Трима са били машинистите в дерайлиралата товарна влакова композиция. Взетите кръвни проби не са показали съдържание на алкохол или наркотици. "Тримата са в добро състояние, без травматични увреждания. Към момента се провеждат техни разпити", каза Румен Попов.

Окръжният прокурор посочи, че по случая е образувано досъдебно производство, по което се извършват активни действия и разпити на свидетели.

Локомотивите и цистерните от дерайлиралата товарна влакова композиция в Пловдив ще бъдат вдигнати след приключване на огледите. Това каза пред журналисти главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от агенция "Фокус". Посочи, че се очаква на място да дойдат кранове от София, които да вдигнат локомотивите и цистерните.

"След приключване на огледите ще ни трябват поне 3 часа, за да приключим действията и движението по линиите да бъде възстановено. Няма опасност от изтичане на газ, операцията е рутинна. Ще се работи с кранове, хидравлични инструменти, трябва да се вдигне голяма маса, тоест преди всичко механични дейности", обясни Николов.

Той посочи, че реакцията на МВР при настъпване на инцидента е била мигновена. "Не е имало изтичане на газ, извършва се непрекъснат контрол върху средата. Няма никаква опасност за служителите и за населението", подчерта Николов.

Окръжният прокурор на Пловдив посочи, че всички институции работят по случая. По-рано по разпореждане на главния прокурор за мястото на инцидента е тръгнал екип от следователи от Националната следствена служба, специализирали в разследване на подобни случаи и инциденти.

Дневник