До края на годината вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс ще посети България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен след срещата си с американския вицепрезидент. По думите на премиера Пенс е благодарил на България за това, че е изключителен партньор. "Поръча на неговия екип, изрично два пъти, до края на годината да дойде в България и заедно да отидем и посетим някои от базите, в които има американски войници", каза още премиерът.

"Говорихме си много за международните отношения. За Венецуела, за региона, за успешното ни европредседателство. За F-16 единственото, което си говорихме е, че неговият син е летял на F-35, това ми каза . На тема F-16 ще преговаряме официално, имаме мандат от парламента", допълни още Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

"По никакъв начин не сме говорили нито срещу Русия, нито срещу която и да е друга държава. Говорихме за търговските отношения, двойно по-големи са американските инвестиции в България, прекрасно работят всички наши структури. Искаше да изрази уважението си и одобрението за всичко, което нашата страна прави на всички нива", разказа Борисов.

Пенс благодарил за работата на специалните служби, които работят "прекрасно" със САЩ, разказа премиерът.

По-рано премиерът разговаря с премиера на Федерална провинция Бавария Маркус Зьодер, който коментирал, цитирано т правителствената пресслужба, че в провинцията са изключително впечатлени как България пази външната граница на ЕС.

Премиерът Борисов отбелязал сериозната работа на страната ни в борбата с контрабандата, като обърна внимание на дейността на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

По-рано премиерът проведе среща с изпълнителния директор на "Европол" Катрин де Бол. Двамата обсъдили доброто сътрудничество между европейската служба за борба с престъпността и българските служби за сигурност. Де Бол заявила, цитирана от правителствената пресслужба, че високо оценява работата на българските служби за сигурност. Тя подчертала и че Европол винаги си сътрудничи отлично с тях.

Дневник