Швейцарският актьор Бруно Ханц почина в дома си в Цюрих след борба с рака, обяви агентът му, цитиран от "Ройтерс".

Ганц бе активен в немскоезичните театър, кино и телевизия в продължение на над 50 години. Сред популярните му роли са на ангела в "Криле на желанието" на Вим Вендерс и на Хитлер в номинирания за "Оскар" - "Крахът на Третия райх" от 2004 г..

"Един от най-важните актьори на нашето време си отиде, но брилянтната му работа остава. Скърбим със семейството и приятелите на Бруно Ганц", написа в "Туитър" германският министър на външните работи Хайко Маас.

Роден в семейството на швейцарски механик и майка от Северна Италия, Ганц израства в Цюрих и решава да стане актьор, след като негов приятел - осветителен техник му позволява да влезе в местен театър. Изборът не е лесен, тъй като семейството му не одобрява.

Като тийнейджър Ганц отпада от училище, за да посещава уроци по актьорско майсторство в Цюрих, където работи в книжарница и се упражнява като парамедик.

В началото на 60-те напуска Швейцария, за да работи в театър в Германия, а от 70-те насетне работи в базирания в Берлин театър "Шаубюне".

Признат е за изпълненията си на сцената, но и в киното, където работи с известни германски режисьори като Вим Вендерс, Вернер Херцог и Фолкер Шльондорф.

През 1987 г. Ганц играе ангел на име Дамиел във филма на Вендерс "Криле на желанието", който става смъртен, за да може да изпита земните удоволствия.

Една от най-разпознаваемите му роли е на Хитлер в "Крахът на Третия райх" от 2004 г., който представя последните дни на нацисткия диктатор в един берлински бункер и е един първите опити на Германия да драматизира Фюрера във филм.

Ганц изиграва Хитлер като раздразнителен и заблуден луд, но и като бащина фигура, страдаща от болестта на Паркинсон, която се бори за благосъстоянието на своите секретари. Избухливите му сцени след това са използвани в редица интернет пародии.

През 2015 г. се снима и в швейцарския филм за националната героиня на страната "Хайди", където той играе нейния дядо.

Дневник