Счупена стрелка - това е най-вероятната причина за дерайлирането на влака, натоварен с цистерни пропан-бутан, на Централната жп гара в Пловдив вчера. Това заяви управителят на фирмата собственик на композицията "Булмаркет Реъл Карго" - Петър Ганев. От релсите в събота излязоха два локомотива и три вагона от композицията, превозвала 1900 т. пропан-бутан.

    „След първоначалния оглед, при който стана ясно, че има счупване на език на стрелка, днес очакваме да има измерване за скрити пропадания”, каза той пред бТВ.

На местопроизшествието следователите и вещите лица намерили счупения език на стрелката, както и множество липсващи скрепителни елементи, уточняват от "Булмаркет Рейл Карго".

    „Всички локомотиви са технически изправни – имат технически паспорти, регулярно минават на прегледи. Дерайлиралият локомотив е „Сименс” на около 15 години. те са много добри сравнени с локомотивите на БДЖ”, каза още Ганев.

Цистерните също са проверени и са в изправност, увериха от „Булмаркет”

Фирмата е собственик и на влака, причинил трагедията в Хитрино преди години.

Цистерните с пропан-бутан вече са изтеглени, а двата локомотива са изправени и ще напуснат гарата, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията под тепатата Пловдив старши комисар Атанас Илков.

Движението по жп линията Пловдив – Карлово е възстановено, а днес през деня ще бъдат отстранени щетите по релсовия път и ще продължат огледите на разследващите. Предстои и прехвърляне на данните от черните кутии на локомотивите, за да се установи с каква скорост са се движили. От фирмата превозвач са категорични, че влакът е навлязъл в гарата със скорост под 40 км/ч.

Клуб Z