Американски военни самолети с хуманитарна помощ за Венецуела пристигнаха в колумбийския граничен град Кукута.

Помощта се складира по искане на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се провъзгласи миналия месец за временен президент.

Президентът Николас Мадуро твърди, че помощта е част от американски заговор.

Гуайдо казва, че венецуелски доброволци ще пренесат помощите през границата на 23 февруари.

В изказване на пресконференция в Кукута, ръководителят на Американската агенция за международно развитие, Марк Грийн, заяви, че помощта е поискана от г-н Гуадо, защото Венецуела е притисната от нарастващата хуманитарна криза.

“Децата гладуват и почти всяка болница във Венецуела изпитва сериозен недостиг на лекарства.”

Той каза, че кризата е достигнала регионални размери, с три милиона венецуелци имигрирали в съседни страни в търсене на храна и лекарства, предаде Би Би Си.

“Днес стоим на фронтовата линия на едно от най-големите разселения на хора в историята на Латинска Америка.”

Представител на Хуан Гуайдо заяви, че в Бразилия и Карибите са открити повече пунктове за събиране на помощи.

Той каза, че тази седмица ще се проведат срещи с бразилското правителство, за да се организират подробности за складовите помещения в бразилския щат Рорайма на границата с Венецуела.

Той добави, че в Маями ще бъдат складирани помощи, които ще бъдат изпратени на холандската територия Кюрасао в началото на следващата седмица.

Остава неясно дали помощта ще бъде допусната до Венецуела.

Президентът Никола Мадуро нарече операцията шоу, режисирано от САЩ и отрича да има криза.

В петък той нареди на военните да останат в пълна бойна готовност срещу това, което той описва като “военни планове” на САЩ.

Гуайдо, който е признат от САЩ и повечето западни правителства за временен президент на Венецуела, заяви, че стотици хиляди доброволци са се записали, за да организират бригади, които да помогнат за пренасяне на помощите в страната.

Той повторно се е обърнал към венецуелските военни с призив да разрешат помощта да премине на територията на страната, но не е ясно дали те ще го направят.

“Посланието, което трябва да достигне до въоръжените сили, е, че те имат една седмица, за да постъпят правилно.”

Той определи 23 февруари като дата за придвижване на хуманитарната помощ.

Втори транспортен самолет с помощи, пристигна малко след първия, като властите заявиха, че още самолети ще се приземят в следващите дни.

Длъжностни лица в Кукута заявиха, че през следващите часове и дни в Колумбия ще пристигат още полети с хуманитарна помощ.

В изявление се казва, че медицински консумативи и лекарства, предназначени за болниците, ще пристигнат в началото на следващата седмица.

Мостът между Венецуела и Колумбия остава блокиран от венецуелската страна от контейнери за транспортиране.

Британският милиардер Ричард Брансън организира поп концерт на 22 февруари в Кукута, който ще се излъчва на живо в Интернет, за да събере средства за още хуманитарна помощ, съобщава Би-би-си. /БГНЕС