Карнавалът във Венеция беше открит с нощен парад по един от основните канали в града, като по този начин беше дадено началото на близо двуседмичните тържества, които привличат милиони туристи всяка година.

Тази година за забавлението на хилядите любопитни, които наблюдаваха уникалното шоу от десетките мостове и крайбрежни алеи в града, се погрижиха жонгльори и актьори, облечени в традиционните венециански карнавални костюми, съобщава Ройтерс.

Основната тема на карнавала е „Обвинявайте луната“, в чест на 50-ата годишнина от стъпването на човек на Луната. Мотото напомня и на прочутата реплика от шекспировата трагедия „Отело“, в която луната е посочена като причина за полудяването на главния герой.

Карнавалът във Венеция е традиция, датираща от векове, и е известен със специалните маски, които носят участниците. През последните десетилетия събитието е основна туристическа атракция. То започва да се провежда през 11 век в периода преди 40-дневните пости за Великден. През тези две седмици участниците празнуват и се забавляват на воля преди да се отдадат на духовно и физическо пречистване по време на постите. / БГНЕС