Самолети ще се включат в борбата с градушките, като това трябва да стане още тази година. Предложението е на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и е публикувано на правителствения портал за обществено обсъждане strategy.bg.

Самолетите ще излитат след разрешение от Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) и военновъздушните сили. Досега борбата с градушките у нас се извършва само по ракетен способ.

В проекта за промени в инструкцията за противоградова защита се уточнява, че Изпълнителната агенция "Борба с градушките" "осъществява активна противоградова дейност по самолетен способ в останалата част от обслужваното въздушно пространство, извън полигоните за борба с градушките".

Полетите на самолетите за борба с градушки трябва да се изпълняват с полетен план, включен транспондер и двустранна радиокомуникация с органите за организация на въздушното движение.

Предвижда се също така разширяване на защитаваната от градушки територия. За целта ще се изградят две нови регионални дирекции с командни пунктове. Те ще са в старозагорското село Тъжа и в Хасково.

Дневник