Четири месеца. Само толкова бяха нужни на Лука Дончич да се превърне от детето чудо на европейския баскетбол в един от феномените в Лигата на извънземните.

19-годишният словенец не просто влезе с гръм и трясък в НБА. Той прави заявка за един от най-силните дебютни сезони в цялата история. Сезон, съпоставим с новобранските години на величия като Майкъл Джордан и Леброн Джеймс.

В шампионат, пълен с изумителни таланти от целия свят, малцина са тези, които блестят толкова ярко, колкото Дончич. Още със стъпването си на паркета той се превърна в абсолютен лидер на "Далас маверикс", а не след дълго - в един от големите любимци на феновете.

Дончич получи над 4.2 милиона гласа във вота за Мача на звездите, като единствено голямата звезда на НБА Леброн Джеймс събра повече в Западната конференция - 4.6 милиона. И въпреки че шокиращо остана извън ежегодното шоу, което ще се проведе тази нощ в Шарлот, мястото му със сигурност беше там.

Словенският вундеркинд

Дончич, който на 28 февруари ще навърши 20 години, е роден в Любляна. Баща му Саша Дончич е от сръбски произход, бивш баскетболист с опит в Евролигата, две титли и общо шест трофея в словенското първенство и шест участия в местния Мач на звездите. Майка му Мирям Потербин е бивша хърделистка, танцьорка и модел.

Лука Дончич израства на паркета покрай отборите на своя баща. Започва да играе организиран баскетбол на 7 години в началното си училище. Когато е само на 8, е поканен да направи тренировка със своите връстници в школата на "Олимпия" (Любляна). Само след 16 минути треньорите са толкова впечатлени, че го изпращат да играе с отбора на 11-годишните.

От този момент нататък Дончич започва да върви с няколко години пред своите връстници. Състезава се срещу деца, които са три-четири години по-големи, и тренира предимно с такива, които са пет-шест години над неговата възрастова група.

Дончич прави страхотно впечатления в цяла Европа. През февруари 2012 г. получава покана да отиде под наем в отбора на "Реал" (Мадрид) до 14 години, за да участва в турнира за националната купа в тази възраст - Миникопа Ендеса.

Въпреки че е най-младият в състава, той завършва с 13 точки, 4 борби, 2.8 асистенции и 3.3 откраднати топки средно на мач, избран е за най-полезен играч и извежда тима си до сребърните медали.

През есента на същата година Дончич подписва петгодишен договор с "Реал". Заминава за Испания сам, далеч от семейството си, без да знае местния език. Той обаче е толкова отдаден на баскетбола, че бързо се превръща в диаманта на най-успешния баскетболен клуб в Европа.

На 16 години, два месеца и два дни Дончич дебютира за мъжкия отбор на "Реал" на 30 април 2015 г. Той става най-младият баскетболист, играл за "кралския клуб" в испанското първенство, и третият най-млад в историята след Рики Рубио и Анхел Реболо.

Тийнейджърът, който покори Европа

Две седмици след дебюта си за първия отбор Дончич извежда "Реал" до триумф в младежката Евролига, като е избран за най-добър играч в турнира. През сезон 2015-16 словенецът става основна част от ротацията на мъжкия тим в едни изключително успешни години за мадридския клуб.

През лятото на 2016 г. Дончич изкарва подготовка в Санта Барбара, където се готвят голяма част от звездите в НБА. Младият словенец се завръща по-силен физически, а игровите му минутите в следващия сезон скачат до 20 средно на мач. Избран е за най-добър млад играч както в испанското първенство, така и в Евролигата, където впечатлява всички с изявите си.

През есента на 2017 г. Дончич показа изключителните си качества и с националния отбор. Само година по-рано той е правил своя избор да играе за Словения измежду многото други опции, включително Испания и Сърбия. В националния тим той дели една стая с актуалната звезда на словенския баскетбол Горан Драгич.

Дончич пренася впечатляващите си изяви от Евробаскет 2017 на клубната сцена. Той е натоварен със задачата да бъде големият лидер на "Реал", след като Серхио Йуй получава много тежка контузия по време на европейското - скъсана кръстна връзка на коляното.

Словенецът се справя блестящо в тази роля. "Реал" печели трета титла испанското първенство за четири години и триумфира в Евролигата, а Дончич обира всички индивидуални награди - баскетболист №1 в Лига АСВ, най-добър млад играч и най-добър играч в Евролигата, най-полезен играч във финалната четворка на Евролигата и др.

Сравняван от мнозина с югославската легенда Дражен Петрович, едва навършил 18 години Дончич дава заявка не просто да бъде основен състезател в НБА, а една от звездите в най-силното баскетболно първенство на планетата.

Звездният дебют в НБА

Притежаващ уменията да играе на три различни позиции - плеймейкър, стрелящ град и леко крило, Дончич беше фаворит за №1 в драфта на НБА през 2018 г. В крайна сметка беше избран под №3 заради притесненията на някои отбори относно атлетизма му и евентуалната му позиция в лигата.

Печеливш от това се оказа "Далас", който направи предварителна сделка с "Атланта хоукс" и намери своята нова европейска звезда след Дирк Новицки.

Дончич се аклиматизира светкавично бързо в НБА. В 55-те мача, които изигра до момента, той записа средно по 20.7 точки, 7.2 борби и 5.6 асистенции.

Освен със статистическите си показатели словенецът впечатлява и със способността си да бъде лидер в решаващите моменти.

През декември Дончич вкара 11 поредни точки за три минути, за да изведе "Далас" до победа срещу "Хюстън рокетс". През януари стана най-младият играч в историята на НБА, записал трипъл-дабъл с над 30 точки. Няколко дни по-късно той отново влезе в историята, превръщайки се във втория състезател след легендата Оскар Робъртсън, достигнал 1000 точки, 340 борби и 160 асистенции в първите си 50 мача.

Дончич си заслужи похвалите на редица големи имена в НБА. Старши треньорът на "Голдън стейт уориърс" Стив Кър го определи като "ол стар" играч, а звездата на шампионите Кевин Дюрант заяви, че словенецът "играе наистина страхотно".

"Той е наистина, наистина, наистина добър играч", каза лидерът на "Портланд" Деймън Лилард. А най-полезният играч в НБА Джеймс Хардън добави кратко: "Той определено може да играе".

Дори Леброн Джеймс изказа впечатлението си от представянето на Дончич и го постави в личния си списък с баскетболистите, с които би искал да играе.

Гардът на "Маями хийт" става ментор и приятел на Драгич, а страхотната им химия на паркета извежда Словения спечели историческа първа европейска титла в своята история. Двамата попадат и в идеалната петица на шампионата.


От началото на сезона словенецът неизменно печели наградата за новобранец на месеца и почти сигурно ще триумфира с отличието за новобранец на годината. Нещо, което досега се е отдавало само на един европеец - Пау Гасол през 2002 г.

Само бъдещето ще покаже колко далеч може да стигне Дончич. 19-годишният играч обаче със сигурност има потенциала да се превърне в един от най-великите европейци, играли отвъд Океана. А защо не и нещо повече.

Дневник