Шампионът "Барселона" получи солидна каталунска помощ в битката за титлата в Испания след неочаквана победа на "Жирона" срещу "Реал" (Мадрид).

Борещият се за оцеляване отбор, който се намираше в серия от десет поредни мача без успех, направи шокиращ обрат насред "Сантяго Бернабеу". Каталунците спечелиха с 2:1 и прекъснаха серията от пет поредни победи на европейския и световен клубен първенец.

Загубата до голяма степен уби и последните надежди на "Реал" да се бори за титлата в Ла Лига. Тимът на Сантяго Солари остава на трето място в класирането, като изостава с две точки от градския съперник "Атлетико" и с цели девет от лидера "Барселона".

Мачът с "Жирона" започна добре за "Реал" (Мадрид) и не предвещаваше подобна развръзка. Домакините влязоха агресивно в двубоя, създадоха няколко ситуации за гол и закономерно поведоха в 25-ата минута. Тони Кроос центрира отдясно, а Каземиро беше изпуснат и отбеляза със страхотен удар с глава.

"Реал" продължи да играе по-добре, като имаше няколко възможности за втори гол - както до края на първото, така и в началото на второто полувреме. Домакините обаче не се възползваха и бяха наказани.

В 65-ата минута Рамос игра с ръце в наказателното поле и главният съдия Гилермо Фернандес отсъди дузпа. Кристиан Стуани се зае с изпълнението и изравни резултата с 12-ия си гол в шампионата.

Десет минути по-късно гостите от Каталуня поведоха след добра контраатака. Антони Лосано получи топката вляво от вратата и стреля към далечния ъгъл. Тибо Куртоа изби, но Порту реагира най-бързо и направи добавка с глава.

В 90-ата минута "Реал" остана с човек по-малко. Капитанът Серхио Рамос опита задна ножица в наказателното поле, но изрита противников играч и получи втори жълт картон.

"Жирона" прекъсна серия от четири поредни загуби и десет поредни мача без победа в Ла Лига. Предишният успех на каталунците беше на 25 ноември в дербито с "Еспаньол" (3:1).

"Жирона" събра 27 точки след шестата си победа за сезона. Тимът, воден от Еусебио Сакристан, се изкачи на 15-а позиция и се отдалечи на четири точки от зоната на изпадащите.

Дневник