Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей. В рамките на разговора, който се състоя по нейно искане, Мей отправи молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, и постигането на споразумение за Брекзит до 29 март, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов казал, че при разрешаването на този въпрос е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира.

По време на разговора британският премиер Тереза Мей благодарила на министър-председателя Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая "Гебрев" и за включването на британски екип при разследването.През седмицата по повод коментари по темата Борисов обяви, че когато той е получил сигнал за опита за отравяне на Гебрев е съобщил на партньорските служби.

Уверил Мей в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави-членки. Той подчертал, че е изключително важно да се работи в няколко насоки, сред които освен този за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, но и сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество в тази област и наличните инструменти, като се даде ексклузивитет на Обединеното кралство. България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол, и държи това да продължи и след Брекзит, обявил Борисов, съобщи правителствената пресслужба.

Посочил, че за България е особено важен статутът на чужденците във Великобритания след Брекзит заради големия брой български граждани там и британски граждани тук.

Дневник