"Левски" измъкна само точка в официалния дебют на старши треньора Георги Дерменджиев и завръщането на Николай Михайлов и Валери Божинов. Сините завършиха 1:1 с "Локомотив" (Пловдив) пред близо 10 хиляди зрители на стадион "Виваком арена Георги Аспарухов".

"Левски" беше по-активният отбор през цялата среща. Сините атакуваха от началото до края, но много трудно стигаха до чисти голови възможности срещу добре подредената отбрана на съперника.

С доста късмет и след пропусната от реферите засада тимът на Дерменджиев успя да изравни в 71-ата минута, след като допусна гол в края на първото полувреме. Домакините обаче не създадоха достатъчно в оставащите минути, за да стигнат до победата. В края те дори можеха да загубят, но Стивън Езе пропусна да донесе трите точки на "Локомотив".

Така нито един от първите четири отбора в класирането не успя да запише победа в първия кръг от пролетния дял на Първа лига. В петък шампионът "Лудогорец" завърши 0:0 с последния "Верея", а в събота ЦСКА загуби с 0:2 като гост на "Черно море". По-рано днес "Берое" отстъпи с 0:1 срещу "Септември" в София.

Дерменджиев пусна в стартовия състав три от новите попълнения - Николай Михайлов, Мартин Райнов и Валери Божинов. Останалите титуляри бяха Милош Цветкович, Нуно Рейш, Давид Яблонски, Иван Горанов, Хали Тиам, Давиде Мариани, Жерсон Кабрал и Паулиньо.

"Левски" започна агресивно мача и доминираше през цялото първо полувреме. Сините отправиха доста удари към вратата на Мартин Луков, но повечето бяха много неточни.

В 16-ата минута топката се озова в мрежата след акробатично изпълнение на Божинов, но попадението правилно беше отменено заради засада.

В 29-ата минута се стигна до най-добрата ситуация за "Левски". Защитникът на "Локомотив" изчисти нескопосано топката и тя попадна в Паулиньо. Той стреля от въздуха на 13-14 метра от голлинията, но напречната греда спаси гостите.

Шест минути по-късно Божинов овладя топката с гръб към вратата, завъртя се и стреля с левия крак от добра позиция. Изстрелът на бившия нападател на "Ювентус" и "Манчестър сити" обаче премина доста встрани от близкия стълб.

Въпреки че за 44 минути нямаше нито един удар към вратата, "Локомотив" поведе минута преди края на първото полувреме. Поредица от грешки на "Левски" позволи на Момчил Цветанов да се откъсне по десния фланг. Бившият играч на ЦСКА подаде вляво към Анте Аралица, който се озова очи в очи с Михайлов и изпрати топката под плонжа на вратаря.

Само пет минути след почивката гостите имаха страхотна възможност да поведат с 2:0. Яблонски опита да изчисти топката, но тя рикошира в Тиам. Абделхаким Буна се озова сам срещу Михайлов, но стреля много неточно по диагонала.

След тази ситуация играта отново се пренесе в половината на "Локомотив", но "Левски" не успяваше да създаде чиста голова ситуация. В 61-ата минута Дерменджиев потърси промяна и пусна голмайстора от есенния полусезон Станислав Костов на мястото на Божинов.

Влизането на Костов определено имаше положителен ефекти и присъствието му доведе до повече напрежение в наказателното поле на "Локомотив". В 71-ата минута домакините изравниха резултата след груба грешка на Стивън Езе.

Нигерийският национал изрита топката в тялото на свой съотборник при опит да я изчисти силно напред. Тя се озова в Марини и с удар отблизо швейцарецът я прокара между краката на вратаря. В ситуацията имаше засада, но реферите я пропусна в суматохата.

В 88-ата минута "Локомотив" беше на втори втори път да смълчи трибуните. Езе пусна хубав извеждащ пас към Цветанов. Последният овладя топката на десния фланг и центрира към далечната греда, където включилият се от задна позиция стреля с глава, но неточно.

След този двубой "Левски" остава на трето място с 42 точки. Сините изостават с три точки от ЦСКА и с десет от "Лудогорец". "Ботев" (Пловдив) излезе на четвърто място с 38 точки, следван от "Берое" с 36 и "Черно море" с 34. "Локомотив" е девети с 26 точки.

Дневник