Премиерите на Словакия, Унгария и Чехия и външният министър на Полша пристигат в Ерусалим днес за среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Събитието, което ще продължи и утре, е първият форум на държавите от т. нар. Вишеградска четворка извън континента, откакто групата бе основана през 1991 г.

Полската държавна агенция ПАП обяви по-малко от ден преди събитието, че премиерът Матеуш Моравецки няма да присъства заради думи на Нетаняху. По време на конференция за Близкия изток във Варшава миналата седмица той говори за сътрудничество на поляците с нацисткия режим през Втората световна война - твърдение, наказуемо според приет преди повече от година закон, критикуван и от самия Нетаняху (законът първоначално предвиждаше до три години лишаване от свобода). Впоследствие в. "Джерузалем пост" и други издания, предали думите му, публикуваха коригирани версии на текстовете си - кабинетът на премиера твърди, че той е бил цитиран погрешно.

Малко след материала на "Джерузалем пост" полският президент Анджей Дуда каза, че срещата може би не трябва да се състои. Тази вечер обаче Израел Кац - министър на разузнаването и транспорта, поел временно от Нетаняху (до изборите на 9 април) поста първи дипломат - бе уклончив в коментара си. "В дипломацията човек винаги опитва да избегне оскърблението. Но никой няма да промени историческата истина," каза той з израелската телевизия "Решет 13", предаде "Ройтерс".

Нетаняху предложи тази среща още преди година и половина, когато бе в Будапеща, но през 2018-а тя се отложи няколко пъти. Според в. "Таймс ъф Израел" тогава той се оплаквал от "ненормалните" политики на Европейския съюз по израелско-палестинския въпрос, без да знае, че коментарите му достигали до репортерите, и поискал от четирите страни да използват влиянието си, за да помогнат за подобряване на връзките с ЕС.

За унгарския му колега Виктор Орбан това е втората визита в Израел за половин година. Либерални медии и в двете страни обвиняват премиерите, че поддържат дружбата си, въпреки че Орбан използва антисемитски стереотипи за целите на кампаниите си и опитва да реабилитира лидера от първата половина на 20 в. Миклош Хорти, депортирал хиляди евреи и сътрудничил на нацистите.

Израелските издания са разделени в оценката си. За едни срещата е просто израз на интереса на Нетаняху към стратегията на ЕС за Дунавския регион, но други я дават като пример за желанието на премиера да покаже, че има приятели в Европа преди извънредните избори за парламент през април.

Дневник