Управителят на ВиК Шумен, а не Асоциацията по ВиК може да предлага  намаляване цената на водата. Това се казва в становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод искането за по-ниска цена на водата в Шумен.

Според регионалното министерство управителят на дружеството притежава оперативна самостоятелност по отношение взимането на подобни решения, които следва да аргументира от икономическа и управленска гледна точка.

Припомняме, че от началото на т. г. КЕВР определи нови цени на ВиК услугите в Шумен на база на себестойността на услугата и планираните от дружеството инвестиции. По този повод на 13 февруари бе свикано извънредно Общо събрание на Асоциацията, като една от точките в дневния ред бе предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаление цената на водата.

От МРРБ уточняват, че според чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги обаче ВиК асоциациите нямат право да инициират процедура за преразглеждане на цените от КЕВР. Затова от регионалното министерство дадоха мандат на областния управител на Шумен в качеството му на председател на АВиК-Шумен да не  подкрепи предложението за промяна на цената на услугата.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството уверяват, че подкрепят всички обосновани и правомерни искания на гражданите и местните органи в Шумен. Те обаче следва да се реализират в рамките на закона и от лицата, които могат да носят отговорност за тяхното прилагане, казват още от МРРБ.

ШУМ.БГ