"Демократична България" ще призове демократичната общност за единно явяване на изборите с обща листа. Промените в Изборния кодекс обслужват ДПС. Това заяви евродепутатът Светослав Малинов в ефира на Би Ти Ви. Подробности ще бъдат обявени по-късно през деня.

"След тези брутални и антидемократични промени в изборните правила ще призовем демократичната общност към единно явяване на изборите с единна листа, може би това ще ни направи по-силни", обяви Малинов. Извънпарламентарното обединение, в което влизат "Зелените", ДСБ и "Да, България", ще покани ДБГ, СДС и други десни формации. По думите на Малинов най-обидно за интелигентния избирател е премахването на възможността да се пренареждат листите чрез преференциален вот.

"Цветан Цветанов каза, че правителството ще падне, ако не бъдат гласувани промените - това е фраза, произнесена от Сергей Станишев към депутатите - ако не изберем Пеевски, пада правителствототова и означава, че ДПС крепи кабинета", добави евродепутатът. Според него между обезсмислянето на преференцията и избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС може да се сложи знак за равенство.

Миналата седмица с гласовете на ГЕРБ, ДПС и НФСБ преференциалното гласуване беше обезсмислено след близо 14 часа заседание за промяна на Изборния кодекс. Парламентът реши, че преференциалните гласове се броят само ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото избирателната квота. Тя се получава, когато броят на гласувалите се раздели на броя на избирателите, пуснали бюлетини. Това са необходимите гласове за вкарването на един депутат.

Досега за парламентарни и местни избори бяха необходими около 7% от гласувалите за партийна листа да са гласували преференциално за един депутат или общински съветник. За европейски избори новата квота е 7% от действителните гласове за самата листа, което на практика са гласовете за избиране на един депутат и прави преференцията безсмислена. При избори за народни представители прилагането на това изискване ще означава, че в различните избирателни райони за даден народен представител би трябвало да гласуват от 9 до 12 хил. души. Текстовете бяха предложени от ДПС между двете четения по Изборния кодекс.

Вчера националният съвет на БСП реши парламентарната група на "БСП за България" да не участва в пленарните заседания на Народното събрание, докато не бъдат отменени приетите промени в Изборния кодекс и не бъде избран нов състав на Централната избирателна комисия.

Дневник