Атлантическият съвет на България (АСБ) поиска оставките на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководството на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), става известно от позиция до медиите. Конкретните поводи са два - разкритията на журналистите от английския интернет сайт Bellingcat за ролята на руското военно разузнаване ГРУ в отравянето на трима български граждани през 2015 г., както и разкритията за трансфери на огромни суми от Държавната петролна компания на Венецуела до българска банка и оттам към получатели извън страната

Съветът призовава правителството на България да поиска подкрепа и експертна помощ от съюзните държави в НАТО и ЕС за справяне с проблема, както и да бъдат изгонени от страната поне трима руски дипломати като "предупреждение, че повече няма да бъде търпяна руската неприятелска политика и намеса във вътрешните работи на България".

Атлантическият съвет констатира, че липсва способност на българските държавни институции, имащи за задача да защитават националната сигурност, да действат адекватно. "В двата случая държавните институции, по-конкретно ДАНС, МВР и прокуратурата, се активираха по принуда, тъй като мащабите на тези скандали и тяхното международно измерение не позволяват премълчаване и "снишаване". Според съвета разследване и по двата скандала може вече да е започнало, но въпросът е дали българските институции могат и искат да го доведат до успешен край и виновните да бъдат наказани съгласно закона". Миналата седмица извънпарламентарното обединение "Демократична България" също поиска оставки заради казуса с паричните преводи от Венецуела.

АСБ припомня и за още два случая на подривна дейност на руските служби срещу България, за които според тях няма сведение, че българските институции са реагирали своевременно и адекватно. Единият случай е ноември 2018 г., описан от интернет сайта Bellingcat, за агент на ГРУ, издирван в Черна гора за подготовка на опита за преврат през 2016 г. в тази страна, често пътувал до България в периода 2013-2016 г. "Не е ясно какво точно е правил той у нас и осъществявал ли е контакти с лица от дипломатическата мисия на Руската федерация у нас. Стана известно също така, че по време на пътуванията на този руски агент през 2015 г. до България поне двама сръбски граждани, след като са били обучавани в лагери на ГРУ в град Ростов на Дон, са установили своя база в България. Те са били членове на паравоенни проруски терористични групи и са се сражавали в Донбас на страната на руските сепаратисти", се допълва в позицията.

Атлантическият съвет пита дали българските власти са знаели за тези случаи и дали са предприели конкретни действия, както и какво конкретно се прави за пресичането на тази руска подривна дейност срещу евроатлантическия път на страните от Западните Балкани, както и каква е ролята на руската дипломатическа мисия. АСБ поставя и въпрос към премиера дали липсата на достатъчно информация от специалните служби е причината България да не покаже солидарност с Великобритания по случая "Скрипал" и да не изгони от страната ни руски шпиони, действащи под прикритие на дипломати.

Дневник