Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов свика заседание на Изпълнителната комисия на партията днес. Заседанието се провежда в момента в централата на ГЕРБ, а темата, която се разисква, са последните промени в Изборния кодекс, съобщиха от партийния пресцентър.

На среднощно заседание миналата седмица окончателно бяха приети изменения в изборните правила, като ГЕРБ подкрепи ДПС и обезсмисли преференцията при избор на депутати, евродепутати и общински съветници. Промените бяха критикувани от БСП, ВМРО, извънпарламентарни партии и анализатори и предизвикаха протести. Имаше призиви за вето.

В петък от Мюнхен Борисов обяви, че не се бърка на парламентарната група на ГЕРБ, която решава въпросите с Изборния кодекс. В събота заместникът му Цветан Цветанов обяви, че е подкрепил обезсмислянето на преференцията, за да няма политическа криза. Той каза, че е лично негово решението депутатите от партията да подкрепят предложението на ДПС. Днес Цветанов е в Косово и не участва в заседанието на Изпълнителната комисия.

В неделя БСП обяви, че депутатите й няма да участват в заседанията на парламента, докато приетите промени не бъдат отменени. Социалистите искат да бъде сменен и съставът на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича през март.

Дневник