940 лв. е била средната брутна месечна работна заплата в края на миналата година в област Шумен. Възнаграждението в областта остава значително по-ниско от това за страната, което за месец декември 2018 г. е 1 205 лева. Това отрежда на Шуменско 15-то място сред областите в страната, сочат данните на статистическото бюро в Шумен.

С най-високо средно възнаграждение през декември миналата година е област София (столица) - 1 646 лв., а с най-ниско е област Видин - със 770 лева.

Според статистиката през четвъртото тримесечие на 2018 г. средната месечна брутна работна заплата в област Шумен нараства спрямо третото тримесечие с 3.2% до 928 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Образование” и „Други дейности“, а най-голямо намаление се наблюдава в „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Селско, горско и рибно стопанство“.

През последното тримесечие на миналата година средното месечно възнаграждение в областта нараства с 5.2%, спрямо същия период на 2017 година. Данните показват още, че спрямо последните месеци на 2017 г., средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 4.9%, а в частния сектор - с 5.6%.

ШУМ.БГ