Три дни след окончателното приемане на инициираните от тях поправки в изборното законодателство управляващите се отказаха от промените в правилата за преференциалното гласуване и от намерението си да оставят сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) да проведе изборите за евродепутати въпреки изтичащия й мандат.

"ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2.5 млн. избиратели." Това обяви депутатът от партията Георги Марков след заседание на ръководството на партията, свикано спешно по-рано днес от лидера на партията Бойко Борисов. Той оповести и решението на ГЕРБ да започне процедура за избор на нова ЦИК .

Заседанието на партийното ръководство се състоя в отсъствието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ръководеше гласуването в парламента, а днес е в Косово. Бойко Борисов обясни приемането на текстовете, с които бяха повишени праговете за зачитане на преференциите, с необходимостта да се осигури подкрепа на ДПС за работа на парламента при липсата на достатъчно гласове от коалиционния партньор в управляващата коалиция - "Обединени патриоти". Допълни, че сега вариантът за нови поправки ще е или след вето на президента, или с нови текстове, внесени от депутати от ГЕРБ.

Борисов анонсира, че е поканил "Обединени патриоти" на среща утре, защото "ако сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа". Той изрично подчерта, че Цветанов постъпил правилно, но сега се налагало да се коригират решенията.

Промените в изборните правила бяха приети окончателно на среднощно заседание миналата седмица, като ГЕРБ подкрепи ДПС и обезсмисли преференцията при избор на депутати, евродепутати и общински съветници. Промените бяха критикувани от БСП, ВМРО, извънпарламентарни партии и анализатори и предизвикаха протести. Имаше призиви за вето.

В петък от Мюнхен Борисов обяви, че не се бърка на парламентарната група на ГЕРБ, която решава въпросите с Изборния кодекс. В събота заместникът му Цветан Цветанов обяви, че е подкрепил обезсмислянето на преференцията, за да няма политическа криза. Той каза, че е лично негово решението депутатите от партията да подкрепят предложението на ДПС.

В неделя БСП обяви, че депутатите й няма да участват в заседанията на парламента, докато приетите промени не бъдат отменени. Социалистите искат да бъде сменен и съставът на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича през март.

Дневник