Дясноцентристите ще останат най-голямата група в Европейския парламент след изборите през май, на които обаче се очаква увеличаване на местата на крайнодесните. Това показа проучване, цитирано от "Ройтерс" и от пресслужбата на институцията. Данните се основават на селекция от проучвания, проведени от национални социологически институти в държавите членки и събрани от Kantar publiс.

В резултатите партиите са обединени само в съществуващите политически групи, като новите политически партии и движения, които все още не са обявили намеренията си, са включени в категорията "други". За тази категория се уточнява, че след последните евроизбори през 2014 г. в държавите членки са се появили нови политически формации, които се стремят към места в Европейския парламент. Тъй като те не са част от никоя политическа група в ЕП в момента и ако в същото време не са член на някоя европейска политическа група, очакваните за тях места са включени в категорията "Други".

Сборът от броя на евродепутатите на Европейската народна партия (ЕНП) и на социалистите засега се очертава под половината от общия брой на мандатите в следващия Европейски парламент.

Съюзът на германския канцлер Ангела Меркел (Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз) ще остане най-голямата отделна партия с 29 места, но с много малка преднина спрямо италианската "Лига", крайнодясната партия, участваща в коалицията в Италия, която се очаква да има 27 места.

Европейската народна партия (ЕНП), от която е част съюзът на Меркел, ще спечели 183 от общо 705 места или 26%. В момента тя разполага с 29 на сто от местата. Лявоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (С&Д) ще получи 135 места, което представлява намаление с 6 на сто до 19% и от части се дължи на загубата на британските места след Брекзит.

Оттеглянето на управляващата във Великобритания Консервативна партия ще засегне силно групата на Европейските консерватори и реформисти, която ще отстъпи третото място и ще стане четвърта по големина в Европарламента. Очакванията обаче са да има големи промени в коалициите след евроизборите, което затруднява прогнозите.

Според данните Европейските консерватори и реформисти биха получили с 2.5 на сто по-малко гласове, а Зелените - с 0.5 на сто по-малко. Европейската обединена левица би запазила досегашните си резултати, либералите (АЛДЕ) биха отчели ръст от 1.5 на сто (достигайки 75 от сегашните 68 места), групата "Европа на свободата и пряката демокрация" би нараснала с половин процент, групата "Европа на народите и свободата" - с 3.5 на сто.

Успехи за крайнодесните

Двете крайнодесни евроскептични групи сред общо осемте в сегашния парламент ще увеличат дела си от 10 до 14 процента, въпреки загубата на активистите за Брекзит от Партията за независимост на Обединеното кралство. Това отразява успехите на италианската "Лига", добавяща 21 места, германската "Алтернатива за Германия" (11 места) и френският "Национален сбор" на Марин Льо Пен, която ще добави шест места.

Промени в съществуващите групи вероятно ще има след края на гласуването на 26 май и преди новият парламент да проведе първото си заседание на 2 юли.

Италианското Движение "Пет звезди", което управлява с "Лига", в момента е в една група с Партията за независимост на Обединеното кралство, но се опитва да създаде нова група. Според проучването "Пет звезди" може да получи между осем и 22 места.

Не е ясно каква ще е съдбата на 24-те места за управляващата в Полша "Право и справедливост", както и за 18-те френски места, които се очаква да получи партията на президента Еманюел Макрон "Република, напред!". Ако Макрон се обедини с центристката група на либералите (АЛДЕ), това ще й даде 93 места и ще я издигне до третото място в парламента. Макрон обаче е предпазлив по въпроса какви съюзи ще сключва.

Тъй като предстои Великобритания да напусне ЕС, местата в ЕП от 751 днес ще бъдат намалени на 705 след изборите тази година. Засега Европарламентът не знае каква избирателна активност да очаква, но отбелязва, че по официални данни под половината от избирателитне в ЕС (41 на сто) знаят на коя дата са поканени да гласуват.

Дневник