Първата среща на Вишеградската четворка извън Европа няма да се състои, след като Полша официално отказа да изпрати външния си министър Яцек Чапутович в Израел, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Малко след полското решение чешкият премер Андрей Бабиш, цитиран от държавната агенция CTK, каза, че вместо срещата на върха ще има двустранни разговори с премиера Бенямин Нетаняху. Израелските власти потвърдиха информацията, добавяйки, че министър-председателят ще се срещне с тримата си колеги.

Премиерите на Унгария и Словакия, Виктор Орбан и Петер Пелегрини, вече са в Израел, пише в. "Лидове новини".

Това стана часове след като Варшава обяви, че премиерът Матеуш Моравецки няма да се включи в срещата на върха заради коментари на Нетаняху, че поляците са сътрудничили на нацистките власти по време на холокоста. Вишеградската четворка включва Полша, Чехия, Словакия и Унгария, чиито премиери трябваше да са днес в Ерусалим за разговори с израелския министър-председател.

Малко по-късно в. "Джерузалем пост", който бе сред цитиралите (и по-късно коригиралите) думите на Нетаняху във Варшава миналата седмица, писа, че външният министър на Израел Кац е цитирал коментар на бившия премиер Ицхак Шамир, според което поляците "се закърмят с антисемитизъм от майчиното си мляко".

Според Бабиш срещата между Вишеградската четворка и Израел може да се състои във втората половина на годината, когато Прага председателства групата.

Дневник