След като ГЕРБ обяви, че се отказа от предложеното от ДПС решение за вдигане на прага за преференциалното гласуване, с което то на практика се обезсмисля, от ДПС коментираха пред "Дневник", че не са изненадани от действията на ГЕРБ.

На среднощно заседание миналата седмица ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха предложенията на депутатите Йордан Цонев и Хамид Хамид префрененциите на изборите за депутати, евродепутати и общински съветници да се броят само ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото избирателната квота. След протести, критики от страна на извънпарламентарни партии и заявка, че БСП няма да участва в заседанията на парламента, днес премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събра Изпълнителната комисия на партията, след което бе обявено, че преференцията ще бъде възстановена по подходящ начин.

"Не съм изненадан. Изненада би било те да са постоянни в нещо, което правят. Явно са решили да управляват напук на всички принципи. Така и така клякат на БСП, да клекнат и на президента и да помолят за вето, за да ги улесни", коментира пред "Дневник" зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид.

Другият зам.-председател Йордан Цонев обяви, че няма да коментира, докато парламентарната група не вземе решение как ще действат оттук, нататък.

Дневник