Сирийското правителство и силите, сражаващи се на негова страна, са осъществили над 300 атаки с използване на химически оръжия, откакто започна конфликтът в страната преди почти 8 години.

Това твърди берлинският Институт за глобални публични политики (GPPI) в доклад, публикуван вчера и изготвен с подкрепата на германското външно министерство и фондация "Бош".

С висока степен на достоверност, смята организацията, могат да се потвърдят общо 336 случая, в които са били използвани такива оръжия. От тях в 98% е намерена връзка с армията или паравоенни организации, включително с подкрепяните от Русия "Сили на тигъра".

Останалите атаки се свързват с "Ислямска държава", която някога контролираше обширна територия в Сирия и съседен Ирак.

Анализът обхваща периода от 23 декември 2012 г. насам, използвани освен свидетелски показания са информации за ефектите, които се наблюдават при химически вещества, и сведения за доставката им до местата на подобни инциденти.

Според GPPI атаките не са спрели, след като предшественикът на американския президент Доналд Тръмп, Барак Обама, нарече употребата на химически оръжия червена линия за намеса на САЩ в Сирия. Това не се е случило и след като през 2013 г. атака в предградие на Дамаск доведе до сделка с посредничеството на Русия, при която Асад трябваше да унищожи запасите си от химически оръжия. След това нападение са били и 90 на сто от всички подобни атаки в Сирия.

От началото на мандата на Тръмп имаше две атаки, които станаха новина в световните медии, в провинция Идлиб и в Дума (недалеч от Дамаск), съответно през април 2017 и април 2018 г. Те доведоха до въздушни удари на САЩ.

"Вашингтон пост" отбелязва, че изчисленията - включващи най-подробния до момента списък с предполагаеми нападения с химически оръжия в Сирия - може да се използват, ако някой ден се стигне до разследване и съдебен процес за военни престъпления срещу режима на президента Башар ал Асад.

"Колкото повече гледахме моделите, свързани с тяхната употреба, толкова повече започвахме да разбираме химическите оръжия не като нещо специално, обособено зло, а като ключова способност на сирийската армия като част от по-широката ѝ кампания на безразборно насилие", казва Тобиас Шнайдер, ръководил екипа на проучването. В уводните думи към доклада се казва още, че между химическата и конвенционалната война има тясно преплитане.

Отправя се и призив за мерки на САЩ и международната общност срещу "военните формирования, които биха били отговорни за всякакви бъдещи атаки".

Дневник