Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел записа най-добър резултат в първия ден от предсезонните тестове във Формула 1. Германецът беше зад волана на SF90, както в сутрешната така и в следобедната сесия и завъртя общо 169 обиколки на пистата "Каталуня" край Барселона.

Фетел записа 1:18.161 минути в най-добрата си обиколка. Това се случи точно преди паузата за обяд, а гумите, които използва германеца бяха вариант 3, както ги бяха обозначили от "Пирели". Смята се, че това са гумите от типа "софт", което ги прави средно твърдите от всички налични за предстоящия сезон.

Пилотът на "Ферари" не срещна никакви проблеми с болида си в рамките на деня. "Мисля, че нямаше как да си мечтаем за по-добър първи ден от тестовете. Всичко мина невероятно и е направо невероятно", каза Фетел и изрази своето задоволство от болида, който ще пилотира през сезона.

Резултатът на германеца е далеч по-добър от най-силното постижение от тестовете през 2018 г.

Най-близо до звездата на "Ферари" изненадващо се озова Карлос Сайнц с "Макларън". Испанецът записа време 1:18.558 само с 397 хилядни по-слабо от Фетел. Той използва най-меките гуми, но даде поводи за оптимизъм на "Макларън" преди втория сезон с двигатели "Рено".

Испанецът завъртя 119 обиколки, а останалите пилоти, които караха в рамките на целия ден бяха Макс Верстапен с "Ред бул" (128 обиколки) и Кими Райконен с "Алфа Ромео" (114). Финландецът обаче имаше излитане извън пистата още в сутрешната сесия.

Световните шампиони от "Мерцедес" разделиха деня между двамата си пилоти. Валтери Ботас беше зад волана на W10 сутринта и завъртя 69 обиколки, а Люис Хамилтън следобяд и направи 81 тура. Двамата бяха с идентично темпо, оставайки осми и девети. Ботас направи най-бързата си обиколка за 1:20.127, а Хамилтън - 1:20.135.

Единственият тим с проблеми беше "Уилямс", като британският отбор дори не се появи на пистата. Първоначално беше обявено, че тимът от Гроув среща трудности и забавяне ще доведе до поява на пистата във вторник. Следобяд обаче стана ясно, че болидът на "Уилямс" ще бъде готов за тестване най-рано в сряда.

Първият предсезонен тест продължава до 21 февруари.

Дневник