„Манчестър юнайтед" детронира носителя на трофея "Челси" и за пета поредна година се класира за четвъртфиналите на най-стария футболен турнир в света - Купата на Англия.

"Червените дяволи" спечелиха с 2:0 и записаха първа победа на "Стамфорд бридж" от близо шест години и половина насам. Последният им успех при гостуване на "Челси" беше с 3:2 в двубой от Висшата лига на 28 октомври 2012 г.

Тимът на Оле Гунар Солскяр се възползва от безидейната игра в нападение и колебливата игра в защита на лондончани и стигна до победата по категоричен начин. Головете на Андер Ерера и Пол Погба през първото полувреме осигуриха комфортен аванс на гостите, които нямаха проблем да го задържат след почивката.

"Челси" получи четвърти тежък удар в последните си пет мача. На 19 януари сините загубиха лондонското дерби с "Арсенал" (0:2. На 30 януари дойде най-тежката за клуба от 22 години - 0:4 срещу "Борнемут", а на 10 февруари се стигна и до най-катастрофалното поражение в ерата на Висшата лига - 0:6 срещу "Манчестър сити".

Бъдещето на мениджъра Маруицио Сари на "Стамфорд бридж" изглежда все по-несигурно, а само след шест дни "Челси" ще играе финал за Купата на лигата срещу "Манчестър сити".

Само след 75 секунди игра "червените дяволи" можеха да открият резултата. Лукаку се измъкна отляво и центрира остро във вратарското поле. Луис обаче се хвърли на шпагат и попречи на Рашфорд да отбележи на два метра от голлинията.

"Челси" пое контрола върху топката, разиграваше продължително, но не успяваше да създаде добри ситуации за гол. За цялото първо полувреме Ромеро трябваше да се намесва само веднъж след пряк свободен удар на Луис в началото.

"Юнайтед" атакуваше по-рядко, но създаваше опасност при повечето си нападения.

В средата на първото полувреме Кепа Арисабалага едва не си отбелязана куриозен автогол след върната към него топка. Испанският вратар все пак се хвърли на шпагат и изби пред крака на Рашфорд.

В 31-ата минута "Юнайтед" се възползва от грешка на "Челси" в центъра на терена и откри резултата. Топката беше изпратена към левия фланг за Погба, финтира противников играч и достави перфектно центриране пред вратарското поле. Ерера се измъкна зад защитата и насочи топката с глава в далечния ъгъл.

В последната минута на първата част гостите нанесоха втори удар. Погба отне топката от Канте и изведе Рашфорд на скорост по десния фланг. Английският национал напредна и центрира към вратарското поле. Погба се включи между Рюдигер и Аспиликуета и отбеляза с плонж с глава.

Второто полувреме започна с много по-агресивна играч на "Челси", докато "Юнайтед" се прибра малко по-дълбоко в своята половина.

В продължение на 25 минути домакините натискаха здрава, но им липсваха идеи как да стигнат до чисто голово положение.

Те разчитаха предимно на центрирания от фланговете, с които обаче отбраната на гостите се справяше с лекота.

Включването на Уилиан и Рос Баркли вместо Педро и Ковачич също не даде никакъв резултат и "Юнайтед" спокойно удържа преднината си.

"Юнайтед" спаси тенденцията отборът, който в момента се намира на по-висока позицията в йерархията на английския футбол, да преодолее петия кръг за Купата на Англия.

По-рано това направиха "Манчестър сити", "Уотфорд", "Брайтън", "Уулвърхемптън", "Кристъл палас", "Милуол" и "Суонзи".

Дневник