Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обещал на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засега да не налага допълнителни вносни мита за европейските автомобили. Това заяви Юнкер в интервю за германския в. "Щутгартер цайтунг", цитирано от "Ройтерс".

Поверителен доклад на министерството на търговията на САЩ, изпратен до Тръмп през уикенда, се очаква да проправи път за заплахата от въвеждане на мита до 25 на сто за вносните автомобили и авточасти с аргумента, че този внос застрашава националната сигурност.

"Тръмп ми даде дума, че засега няма да има никакви мита за автомобилите. Гледам на този ангажимент като на нещо, на което може да се разчита", отбелязва Юнкер в интервюто. Той не уточнява кога Тръмп е обещал това.

Юнкер добави, че ако Тръмп все пак наложи мита за европейските коли, ЕС ще реагира незабавно и няма да се чувства задължен да спази обещанието си за купуване на по-големи количества соя и втечнен газ от САЩ.

Говорител на Европейската комисия заяви в понеделник, че ЕС иска да подобри търговските си отношения със САЩ, но ще реагира бързо, ако Тръмп реши да удари вноса на европейски коли с мита.

Евентуални американски мита за европейските автомобили ще засегнат най-силно ключовата за Германия автомобилна индустрия.

Очаква се съдържанието на доклада да остане класифицирана информация докато Тръмп обмисля препоръките в него. Представители на автомобилната индустрия очакват в документа да се препоръчват поне някакви мита, така че администрацията на президента да може да използва резултатите от разследването като лост по време на преговорите със САЩ и ЕС тази година.

Дневник