Русия се опитва да дестабилизира Европа, използвайки по-уязвимите ѝ членки, а събитията в света поставят континента на кръстопът. В тази ситуация е нужно обединена Европа - и особено Германия - да помисли за по-активна международна роля.

Това каза в интервю за дигиталното списание Berlin Policy Journal лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която пое поста от канцлера Ангела Меркел миналата година..

"Външната политика бе това, което ме вкара в политиката," разказва Крамп-Каренбауер. "Днес все още има оси, за които трябва да се притесняваме... Нека наречем първата "европейска ос". Национален интерес на Германия е да се уверим, че Европа има силата да действа."

Друга е трансатлантическата, но в момента има "по-остри" дискусии между САЩ и Европа и "особено Германия", продължава тя. Запазването на съюза обаче е "по-важно от всякога", особено при тревогата, че "според проучване сред германските граждани те сега имат повече доверие на президентите на Русия и дори Китай, отколкото на президента на САЩ."

С Тръмп и Путин е еднакво трудно

Помолена да коментира собствените си думи, че с държавните глави в Белия дом и Кремъл е еднакво трудно, тя обяснява, че не ги сравнява и "независимо от дискусиите" е много по-близка до САЩ. В сегашния климат обаче "и двете страни имат собствени предизвикателства" - от американска страна това е отказът от ангажимент към международни споразумения със значителен ефект върху геополитическите въпроси. Заради случващото се, обяснява тя по-късно в хода на интервюто, е нужно "Германия и Европа... да поемат по-голяма отговорност," тъй като няма изгледи курсът да се промени засега. "Трябва да се попитаме дали ни стига просто да сме една от най-силните икономики в света, или искаме да поемем повече политическа отговорност."

"В контраст с това Русия е много по-голям и много по-значим съсед на Германия, но и по-проблематичен. Русия има собствен дневен ред. И този дневен ред очевидно включва опит за дестабилизиране на Европа и следователно на Германия... да използва по-слабите съседи, за да укрепи собствената си сила."

Тя обаче е "много голяма, разнообразна страна с чудесни хора и много голям потенциал", докато правителтвото там взема "драстични, безкомпромисни действия в страната си и отрича правото на други хора на самоопределение". Не може да се замитат под килима действията ѝ в Грузия, Източна Украйна и анексията на Крим, нито кампаниите за дезинформация и намеса в изборите, казва тя. Освен това санкциите срещу Русия все още нямат алтернатива.

"Не просто голяма Швейцария"

Германия същевременно не може да е просто "голяма Швейцария" - тя трябва да поеме по-голяма отговорност за Европа, но и да "търси баланс" между различните интереси на по-малките си партньори. Нужна е и по-голяма роля в отбраната и не става дума само за ангажимента да се заделят 2% от БВП за сектора до 2024 г. (какъвто имат страните от НАТО и какъвто Германия няма да изпълни). "Трябва да обсъждаме киберсигурност, инфраструктура и защита, както и оборудване и човешки ресурси. Няма смисъл да увеличаваш военнослужещите, ако не можеш да ги придвижваш из Европа в извънредни ситуации, защото улиците и мостовете не са пригодни за това."

Попитана защо е толкова трудно в Германия да се говори открито за външна политика и сигурност, Крамп-Каренбауер отговаря, че "може би е свързано с историята ни", но "времената се промениха." "Германия и Европа са на кръстопът. Искаме ли да имаме независима роля в глобален план? Ако да, трябва да направим по-големи усилия в тази насока - и това важи особено за Германия, особено защото, за разлика от почти всяка друга държава, зависим силно от стабилната международна обстановка за износа си."

"Не е целта" обаче на Германия да има най-силната армия в Европа, макар че ако способностите ѝ се увеличат, няма опасност страната да стане заплаха. "Говорим за въоръжеаните сили, които са в съюзи като НАТО, които са в много отношения силно преплетени с Европа. А и изричната ми цел е да работим за европейска армия дългосрочно."

"Северен поток 2"

Крамп-Каренбауер повтори позицията си, че газопроводът "Северен поток 2" представлява "конфликт на интереси" и е "проект, започнат преди много време при различно германско правителство." Според нея е "абсолютно основателно да се задава въпросът дали Германия създава твърде силна зависимост от руския газ" и затова се изграждат терминали за втечнен газ, потенциално от САЩ. Разбира се, партньори като САЩ "със сигурност преследват собствените си икономически интереси."

Изхраждането на газопровода обаче, реалистично погледнато е, "неизбежно" - то не може да се отмени, решенията са взети и трябва да се мисли за договорите и разрешителните. Заплахите на САЩ за санкции пък "не е най-добрият подход към партньори и приятели."

За Китай

"Катй е един от конкурентите ни, който е икономически успешен, без да споделя социалния ни модел. И това е ново огромно предизвикателство," обяснява Крамп-Каренбауер, попитана дали Пекин отваря възможности или създава предизвикателства. "Не ме е страх от Китай. Със сигурност обаче имаме нужда от стратегическа индустриална политика в това състезание между системите."

"Ние, европейците, сме на кръстопът. Ако не можем да защитим политиката и ценностите си, рискуваме да станем пионка в игрите на една или друга държава. Имаме нужда от обединена Европа, която има силата да действа."

 Дневник