Говорител на Европейската комисия определи като дезинформация кампания, предприета снощи от унгарските власти. Кампанията съдържа плакати, които внушават, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският бизнесмен от унгарски произход Джордж Сорос работят за възобновяването на задължителните квоти за мигранти в ЕС.

Еврокомисията се посвети на борба с дезинформацията и този случай не е изключение, каза говорителят. По неговите думи кампанията на унгарското правителство е основана на нелепа теория на конспирацията и е потресаващ отзвукът, който е предизвикала. Няма конспирация - унгарците заслужават факти, а не измислици, добави говорителят.

"Няма никакви планове за въвеждането на хуманитарни визи (за мигранти). Държавите в ЕС решават доколко желаят да приемат законни мигранти", допълни говорителят. Той уточни, че решенията в ЕС се взимат в присъствието на представители и на Будапеща.

Според унгарската правителствена кампания ЕС подготвя действия в ущърб на националната сигурност на Унгария. "Искат да въведат задължителни квоти за разселване. Искат да отслабят правото на нашите държави да защитават границите си. Ще облекчат имиграцията с мигрантски визи", се твърди в плакатите от кампанията.

Дневник