Вирджиния Виард, досегашният заместник художествен директор на "Шанел", ще поеме поста главен дизайнер на модната къща след смъртта на Карл Лагерфелд, обяви източник от модната къща, предаде "Ройтерс".

Лагерфелд почина на 85 години във вторник след кратко боледуване и след повече от 50 години на върха на глобалната модна индустрия.

В 30-годишната си кариера Виард е плътно до дизайнера и неслучайно често е наричана негова дясна ръка. Тя отговаря за координацията на екипите, работата на отделните специализирани ателиета, избора и доставката на платовете.

Включва се в екипа на "Шанел" прз 1987 г. - четири години след Лагерфелд, като в началото е стажант в отдела по бродерия. Оттогава насетне двамата са неразделни, когато става въпрос за работа. Преди време дизайнерът казва за нея, цитиран от "Телеграф": "Връзката ни е фундаментална - на дълбока обич и истинско приятелство."

В края на януари по време на Седмицата на висшата мода в Париж, когато Лагерфелд не се появи да приеме аплодисментите в края на ревюто на "Шанел", той помоли Виард да го представлява и да поздрави гостите вместо него.

Дневник