ЦСКА се доближи на пет точки до шампиона "Лудогорец" след победа над "Ботев" (Враца) с 2:1. Червените се наложиха на своя "Българска армия" в мач, който беше белязан от нова съдийска грешка. След като през уикенда тимът се оплака, че е потърпевш от съдийски отсъждания във Варна, този път още в 11-ата минута съдията Станислав Ставров не даде дузпа за гостите от Враца за игра с ръка на Ангел Лясков. Това се случи при резултат 0:0.

След почивката потърпевши от спорни решения бяха и червените, които не получиха дузпа, а атака на Мауридес беше спряна след несъществуваща засада.

Точни за успеха на ЦСКА бяха Едвин Джеси в 48-ата и Али Соу в 56-ата минута. За "Ботев" се разписа Стоев в 89-ата минута с красиво изпълнение от воле.

Няколко часа по-рано шампионът "Лудогорец" допусна нова грешна стъпка, след като завърши 1:1 с "Ботев" (Пловдив) вкъщи.

За ЦСКА това беше първа победа през 2019 г. и първи успех за новия треньор Любослав Пенев. Преди мача стана ясно, че треньорът е глобен с 9 хиляди лева от Дисциплинарната комисия към БФС, след като в понеделник Пенев отправи остри думи към президента на БФС Борислав Михайлов и колегите му в ръководството, както и към съдийството.

Недоволен от представянето на своите играчи Любослав Пенев смени двамата си крайни защитници от двубоя с "Черно море". Иван Турицов дебютира за първия тим, а Ангел Лясков също получи шанс да играе от първата минута вместо наказания Жанио Бикел. Евандро пък започна на мястото на Енрике Рафаел.

"Ботев" (Враца) беше без типичен нападател, като Емил Стоев започна на върха на атаката. С бързината си обаче той постоянно тормозеше защитата на червените.

Още в 11-ата минута дойде най-интересната ситуация с участието именно на Стоев. Той нахлу в наказателното поле и стреля силно, но топката се отби от Ангел Лясков и излезе в корнер. Врачани имаха претенции за дузпа, а повторенията показаха, че топката среща лявата ръка на защитника, която беше вдигната на нивото на главата му.

Въпреки претенциите на гостите съдията Станислав Ставров беше категоричен, че дузпа няма.

ЦСКА държеше топката в по-голяма част от първата част, но така и не успяваше да стигне близо до наказателното поле на "Ботев". Футболистите на Любослав Пенев си подаваха повече по ширината на терена или центрираха топката, но без това да носи много опасности за гостите. Най-доброто положение пропусна Тиаго Родригеш, който стреля над вратата.

Малко по-късно "Ботев" отговори след грешка на Божидар Чорбаджийски. Централният бранител върна неразчетено топката към вратаря Черниаускас, а Стоев пресече, но не успя да отправи удар, след като латвиецът успя да излезе навреме.

До края на първата част ЦСКА беше по-активният тим, но не стигна до гол. Червените се ограничиха с няколко изстрела от далечно разстояние, един от тях избит от Костов.

След паузата ЦСКА продължи да действа по-напористо и се нуждаеше само от три минути, за да открие резултата. Тиаго изведе Джеси зад гърба на левия бранител Васев, ганаецът напредна и с удар с левия крак преодоля вратаря – 1:0.

Голът стъписа футболистите на "Ботев", които вече по-трудно успяваха да стигат до наказателното поле на червените. В 56-ата минута врачани допуснаха и второ попадение, дошло след груба грешка в защита.

Тиаго се отчете с втора асистенция, центрирайки от пряк свободен удар, а Али Соу беше оставен непокрит и се разписа с глава. За габонския нападател това беше четвърто попадение от началото на сезона. Той се разписа и в първия мач с "Ботев".

При аванс от два гола за червените вече беше лесно да действат на контраатака, като получиха и пространства в полето на "Ботев". С няколко пропуска обаче се отчетоха Евандро и Джеси.

След 75-ата минута "Ботев" се впусна в атака, решавайки че няма какво да губи. Гостите стигнаха до гол само минута преди края на редовното време, когато Емил Стоев се разписа с красив удар от въздуха. Той засече от воле центриране на Андреас Васев.

Усетили колебанията на домакините футболистите на "Ботев" заиграха още по-смело. Това обаче отвори пространства в тяхната защита, които дадоха шансове на ЦСКА. В добавеното време съдията Ставров взе нови спорни решения, след като спря Мауридес с несъществуваща засада, когато бразилецът стартира зад центъра.

След това не даде и дузпа при нарушение срещу централния нападател на ЦСКА.

Дневник